Stradanje Srba u FBiH unijeti u plan i program škola u Srpskoj i Srbiji

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH predaće inicijativu da tema o stradanju Srba u Federaciji bude unesena u plan i program za osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj i Srbiji.

Iz Odbora smatraju da paljenje, miniranje, lupanje i pljačka crkava, lomljenje grobalja, paljenje srpskih sela, ubijanja silovanja i pljačkanja Srba u FBiH, mora zauzeti posebno mjesto u udžbenicima osnovnih i srednjih škola Srpske i Srbije.

– Danas je više nego ikad važno da Srbi znaju kakve su monstruoznosti učinjene nad sunarodnicima – rečeno je iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Iz Odbora su podsjetili da je samo na području bihaćkog kraja od avgusta do oktobra 1995. godine zapaljeno, minirano, srušeno i opljačkano oko 80 pravoslavnih crkava, hramova manastira i drugih bogoslužbenih mjesta.

Protjerano je celokupno srpsko stanovništvo sa područja opština Petrovac, Krupa, Sanski Most, Ključ, iz dijelova opštine Bihać i Novi Grad.

– Oni koji nisu stigli da izbjegnu ispred muslimanskog petog korpusa bili su mučeni i na najsvirepiji način lišeni života. Srpski vojnici koji su se predali tom korpusu su na ritualne načine ubijani – navede.

U Odboru su ukazali da su sva srpska sela spaljena, i to ne u borbama jer ih nije bilo, nego su paljena sistematično, planski – da se Srbi više nikada ne vrate.

”Ovaj sadržaj je sufinansiran iz budžeta Ministarstva spoljnih poslova Srbije –Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, a izneseni stavovi nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodijelio sredstva”.
Prethodni članakDanas Sabor SNSD-a: Dodik jedini kandidat za predsjednika stranke
Naredni članakVučević i Dačić stigli na Sabor SNSD-a