Stoltenberg: Ne postoji dokument o neširenju NATO na Istok

NATO je snažno angažovan na pronalaženju političkog rješenja s Rusijom i ne postoji dokument o našem neširenju na Istok, izjavio je večeras generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

“Predstavili smo konkretne prijedloge u pisanim dokumentima Rusiji, navodeći da smo spremni da pričamo o kontroli naoružanja, mjerama za transparentne vojne aktivnosti, projketile i druge probleme”, rekao je Stoltenberg za televiziju Vesti.

On je rekao i da su pozvali Moskvu da prisustvuje sastancima u Savjetu NATO-Rusija gdje bi mogli da iznesu svoje zabrinutosti, kako bi se našlo političko rješenje za situaciju koju je, kako je rekao, izazvalo gomilanje ruske vojske.

Na pitanje da li postoji neki potpisani dokument o neširenju NATO na Istok na kome Rusija stalno insistira, Stoltenberg je rekao da nikada takav dokument nije potpisan.

“Naprotiv, mi kao Alijansa sa 30 zemalja smo u našim dokumentima uvijek naglašavali da su vrata za ulazak u NATO uvek otvorena za države u Evropi koje ispunjavaju standarde NATO”, naveo je.

Na pitanje da prokomentariše izjavu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koji je rekao da se NATO ne može smatrati odbrambenim savezom uzimajući u obzir vojne operacije u Jugoslaviji, Libiji i Avganistanu, Stoltenberg je naveo da je “NATO odbrambeni savez, ali i da u očuvanju mira slijedi princip da napad na jednog izaziva odgovor svih drugih saveznika”.

Generalni sekretar je naglasio da je NATO uspio da očuva mir među saveznicima više od 70 godina i da je sama uloga saveza da ne provocira konflikt, već da ga spriječi.

“Radim sa mnogo generala i moje je iskustvo da su oni veoma svjesni značaja sprečavanja rata, zato što znaju kako on strašan i poguban može da bude. Iz tog razloga je NATO politička vojna alijansa koja uvijek traži političko rješenje”, poručio je Stoltenberg.

Prethodni članakČetvrta faza popločavanja Starog grada u Trebinju
Naredni članakHitna pomoć sletjela sa ceste