Stoltenberg: NATO razmatra stavljanje nuklearnog arsenala u stanje borbene gotovosti

Zemlje NATO-a razmatraju mogućnost dovođenja nuklearnih bojevih glava Alijanse u stanje borbene gotovosti, izjavio je generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg za britanski list Telegraf.

– Neću ulaziti u operativne detalje o tome koliko nuklearnih bojevih glava treba da bude u pripravnosti, ali moramo da se konsultujemo o tim pitanjima. Upravo to i radimo – rekao je on.

Stoltenberg je objasnio da NATO mora da demonstrira svoj nuklearni arsenal svijetu kako bi poslao direktan signal neprijateljima Sjevernoatlantskog saveza.

S tim u vezi, šef NATO-a je dodao da Kina aktivno ulaže u svoj nuklearni arsenal, koji će, prema njegovim riječima, do početka 2030-ih godina dostići hiljadu bojevih glava.

– A to znači da će se NATO, u ne tako dalekoj budućnosti, vjerovatno susresti sa nečim sa čime se ranije nije suočavao, a to su dva potencijalna protivnika sa nuklearnim oružjem – Kina i Rusija. I, naravno, to povlači posljedice – napomenuo je Stoltenberg.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je ranije na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu izjavio da Moskva ne zvecka nuklearnim oružjem. On je upozorio da ne treba olako shvatati pitanje upotrebe oružja za masovno uništenje.

Prethodni članakŠOK! Kostić završio Evropsko prvenstvo!
Naredni članakBrnabić: Direktne strane investicije već premašile dvije milijarde evra