Stolac treba pomoć: Šteta od zemljotresa viša od 2,5 miliona KM

 

Razorni zemljotres koji je 22. aprila pogodio Stolac i, nažalost, odnio život mlade Elmire Sefo ovom gradu na Bregavi prouzrokovao je višemilionsku materijalnu štetu.

Kod rodbine

Više od 500 Stočana prijavilo je oštećenja, a prema preliminarnom izvještaju koji su sačinili u Gradskoj upravi Stolac, samo za nužnu sanaciju zajedničkih i objekata od javnog interesa biće potrebno najmanje 2,5 miliona KM.

Potvrdio je to za Avaz Stjepan Bošković, gradonačelnik Stoca, kazavši da broj prijava građana dovoljno govori o kakvim je posljedicama riječ.

Među objektima koji su i dalje neuslovni za stanovanje je i kuća porodice Sefo u kojoj je stradala Elmira. Njeni roditelji i sestra i dalje su smješteni kod rodbine, ali, kako je kazao Bošković, sanaciji njihove kuće se prioritetno pristupilo i to je već u završnoj fazi.

  • Kuća porodice Sefo: Sanacija u toku

    Kuća porodice Sefo: Sanacija u toku

Bošković naglašava da bez pomoći kantonalne i federalne vlasti, ali i Savjeta ministara BiH, Stolac nije u mogućnosti sanirati posljedice zemljotresa. Uz finansijske, to prelazi i njihove logističke, ali i druge mogućnosti.

Izrada elaborata

Preliminarni izvještaj danas će uputiti prema Vladi HNK, Civilnoj zaštiti (CZ) HNK, CZ FBiH te Federalnoj vladi, koja će 19. maja održati sjednicu u Mostaru.

– Nakon sjednice planirana je zajednička posjeta rukovodstava Vlade FBiH i Vlade HNK Stocu, gdje ćemo obići sve objekte i posjetiti porodicu Sefo. Samo za sanaciju Osnovne škole, prema dosadašnjem izračunu, trebaće 580.000 KM, a gdje su drugi školski objekti, zgrade Grada, Poreske uprave, kolektivnog stanovanja. Mi sami ništa ne možemo uraditi – govori Bošković.

Nakon zahtjeva, koji je upućen odmah nakon potresa, u Stolac su stigli predstavnici Geološkog instituta iz Sarajeva, koji će im pružiti pomoć u izradi elaborata s ciljem zaštite objekata kojima prijete odroni, a koji se nalaze ispod samih brda.

  • Bošković:  Ne možemo  sami ništa  uraditi

    Bošković: Ne možemo sami ništa uraditi

Zaštita spomenika

U Stocu je, kako smo pisali, oštećen i veliki broj nacionalnih spomenika BiH. Bošković kaže da je Vlada FBiH zadužila Zavod za zaštitu spomenika da formira nezavisnu stručnu komisiju koja će utvrditi stepen oštećenja.

– To smo njima prepustili, ali znamo da je znatno oštećeno krovište Starog grada, čiji prostor koristimo za manifestacije, te nam je potrebna hitna procjena sigurnosti – navodi Bošković.

Prethodni članakSAD izvele uspješan test hipersoničnog oružja
Naredni članakNakon utapanja djeteta u Blagaju: Zašto uz rijeke nema spasilaca