Stolac, sjajni biser Hercegovine

Ono što je Neretva za Mostar i Konjic, Buna za Blagaj, to je Bregava za Stolac. Još od vremena praistorije ljudi su naseljavali dolinu ove rijeke. Ugodna klima i kristalno čista rijeka i danas privlači veliki broj posjetilaca.

Stolac obiluje i bogatim kulturnim naslijeđem, koje je još 1980. godine bilo upisano kao “grad muzej” pod zaštitu UNESCO-a. Tokom duge istorije, na teritoriji Stoca, ali i cijele Hercegovine, preplitale su se i ostavljale traga mnoge i različite kulture i civilizacije.

Ovo područje je bilo naseljeno prije 15,000 godina, što dokazuju crteži pronađeni u pećini Badanj, za koje eksperti procjenjuju da potiču 12,000 -16,000 godina prije nove ere. Kroz svoju dugačku istoriju, Stolac je uvijek bio grad sa bogatom kulturom.

Bogata istorija

Stolac se nalazi 40 km južno od Mostara i sa pravom ga nazivaju  grad-muzej. To je veoma stari lokalitet (različita nalazišta datiraju još iz predistorijskog perioda) kojeg presijeca rijeke Bregava, koja se ulijeva u Neretvu. Stolac je hercegovački grad sa najvećim brojem arheoloških nalazišta i kulturnohistorijskih spomenika.

Turci su zaposjeli grad 1466. godine i to objašnjava otomanski stil u arhitekturi. Neki od najvažnijih objekata koji su preživjeli događaje iz devedesetih su Inat Ćuprija, Podgradska Ćuprija i Begovska Ćuprija (XV – XIX vijek) i Crkva Svetog Petra i Pavla iz 1500. Istorijsku srž Stoca čini srednjovjekovni Vidoški grad iz XV vijeka. Ilirski grad Daorson, nedaleko od Stoca, formiran je u III vijeku p.n.e. Grad zadivljuje posjetioce svojim zidinama, a predstavlja arheološki lokalitet.

Radimlja

Nekropola Radimlja, udaljena 2 km od Stoca, jedno je od najzagonetnijih i najinteresantnijih nalazišta u ovoj zoni. Tu se nalazi nekoliko desetina “stećaka”, koji predstavljaju bogumilske nadgrobne spomenike, koji potiču iz XIV – XVI vijeka. Neki od tih spomenika dekorirani su crtežima i gravurama u kamenu koji predstavljaju figure iz lova, stilizirane jahače i konje, oružja itd.


Ova nekropola je jedna od najvažnijih nalazišta tog tipa u cijeloj državi zbog svoje veličine i zbog vrijednosti stećaka u njoj. Za ljubitelje otomanske arhitekture može se vidjeti Sultan Selimova-Careva džamija ( XVI vijek), džamija u Uzunovićima i na Ćupriji (XVIII vijek). Također je interesantan kompleks orijentalno-stambene arhitekture poznat pod imenom Begovina (XIX vijek).

Priroda

Ovo je izvanredno mjesto za šetnju, kušanje domaćeg vina, smokava ili narova koji ovdje rastu u svakom dvorištu. Takođe je ovo odlična baza za daljnje istraživanje ovog regiona na biciklu. Gradić ima uspavljujući mediteranski zrak i prepun je kafića duž kristalno čiste rijeke Bregave. Bregava je omiljeno mjesto za kupanje i ronjenje mladima i vrlo vjerovatno da ćete primijetiti da je tokom vrelih i suhih ljetnih dana cijeli grad na obalama rijeke.

Centar grada je prepun bujnog drveća, sa jedinstvenim borovima koji streme ka nebu. Nedaleko je drevna starogradska tvrđava Vidoška, izgrađena u 14. stoljeću. Bregava čini Stolac i njegovo okruženje (zvano Dubrava) jednim od najplodnijih područja u zemlji. Čini se da voće i povrće koje dolazi odavde ima bolji ukus.
U ovim krajevima proizvodi se i vrhunsko vino Žilavka i Blatina, zato svakako vrijedi posjetiti podrume vina.

Prethodni članakŠOK U BANJALUCI Gradom šetao GO MUŠKARAC, policija odmah reagovala (FOTO)
Naredni članakOd ovog vikenda građanima Srpske dozvoljeno kretanje van prebivališta