STIŽE MIHOLJSKO LJETO Naredne sedmice jesen na pauzi, a temperature u porastu

Prema informacijama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u narednim danima vraća nam se lijepo vrijeme, a temperature će rasti i do 20 stepeni Celzijusa.

U ponedjeljak, 18.10.2021., u Bosni i Hercegovini mala do umjerena oblačnost. Prije podne u Bosni će biti dosta magle. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura vazduha većinom između 1 i 5°C, na jugu zemlje do 11°C. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 10 i 16°C, na jugu zemlje do 21°C.

U utorak, 19.10.2021., u Bosni i Hercegovini mala do umjerena oblačnost. Prije podne u Bosni će biti dosta magle. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 5°C, na jugu zemlje do 11°C. Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 11 i 17°C, na jugu zemlje do 21°C.

U srijedu, 20.10.2021., u Bosni i Hercegovini mala do umjerena oblačnost. Dio prijepodneva u Bosni će biti magle. Vjetar slab južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura vazduha većinom između 2 i 6°C, na jugu zemlje do 11°C. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 14 i 20°C.

Marko Čubrilo, profesor geografije i zaljubljenik u meteorologiju, najavio je toplo i sunčano vrijeme u regionu za nerednu sedmicu.

Naime, kako je objavio na Fejsbuku, ciklon koji je u proteklim danima nad jugoistokom i dijelom središnjih prostora regiona donosio povremene padavine odmiče dalje na istok i njegov uticaj danas slabi, dok sa zapada jača greben anticiklona.

– Od sutra se računa na suvo i stabilno vreme, a stabilizacija bi trebalo da potraje do oko 21.10. Jutra će zbog više vedrine biti hladna, posebno do srijede i veći dio regiona će imati barem prizemne mrazeve, dok će ponegdje, posebno u planinskim kotlinama, visoravnima i duž riječnih tokova gdje se javi magle biti mraza i na 2 metra do oko -3 stepena Celzijusa. Dnevni maksimum u postepenom porastu. Sutra bi trebalo da se kreće od 11 do 17 stepeni Celzijusa, a oko četvrtka sljedeće nedelje između 14 i 23 stepena. Vjetar će uglavnom biti slab, prvo sjeverozapadni, a zatim južni – piše Čubrilo, a prenosi “Kurir”.

BIOPROGNOZA: Stabilne vremenske prilike, uz lagani porast temperatura i više sunca u odnosu na protekli period, ugodno će djelovati na većinu ljudi, a tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti. U unutrašnjosti, manji problemi mogući su tokom prohladnih jutarnjih časova, kada je preporučljivo posvetiti pažnju odijevanju i ne izlagati se jačim naporima. Poželjno je toplije i sunčanije dijelove dana provesti na otvorenom, po mogućnosti van urbanih sredina.

Prethodni članakItalijansko selo prodaje 250 kuća po jedan euro
Naredni članakBosanac izjavom zgrozio gledaoce u Hrvatskoj: “Jedan tipični bezdušni manipulator…”