Stigle reakcije Zapada na Putinovu pobjedu “Rusija ovim pokazuje da nije spremna za mir”

epaselect RUSSIA PRESIDENTIAL ELECTIONS

Nakon ubjedljive pobjede Vladimira Putina na predsjedničkim izborima, a na osnovu prvih preliminarnih rezultata, oglasile su se pojedine zemlje i komentarisale navedene rezultate.

Što se tiče Zapada, SAD su dovele u sumnju rezultat na izborima u Rusiji.

Bijela kuća je saopštila da izbori na ruskom “očigledno nisu slobodni, niti fer” s obzirom na to kako je Vladimir Putin zatvorio svoje protivnike i spriječio druge da se kandiduju protiv njega.

Reakcije Britanije i Njemačke

– Ilegalnim održavanjem izbora na ukrajinskoj teritoriji, Rusija pokazuje da nije zainteresovana da pronađe put ka miru. Velika Britanija će nastaviti da pruža humanitarnu, ekonomsku i vojnu pomoć Ukrajincima koji brane svoju demokratiju – navodi se u saopštenju britanske Kancelarije za inostrane poslove Komonvelta.

Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke je takođe komentarisalo da izbori nisu sprovedeni na pravi način.

prvi rezultati izbora u Rusiji
FOTO: SEFA KARACAN/ANADOLIJA

– Pseudoizbori u Rusiji nisu ni slobodni ni fer, rezultat neće nikoga iznenaditi. Putinova vladavina je autoritarna, on se oslanja na cenzuru, represiju i nasilje. “Izbori” na okupiranim teritorijama Ukrajine su ništavni i još jedno kršenje međunarodnog prava.

Oglasio se i direktor Programa nacionalne bezbijednosti SAD.

– Putinov zadatak je sada da svoj pogled na svijet neizbrisivo utisne u umove ruskog političkog establišmenta kako bi obezbijedio nasljednika istomišljenika – rekao je Nikolas Gvosdev, direktor Programa nacionalne bezbijednosti na Institutu za spoljnu politiku sa sjedištem u Filadelfiji.

Reakcija Poljske

– Od 15. do 17. marta 2024. godine u Rusiji su održani takozvani predsjednički izbori. Glasanje je održano u uslovima ekstremne represije protiv društva, što je onemogućilo donošenje slobodnog, demokratskog izbora – navodi se u saopštenju poljskog ministarstva.

Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, oglasio se nakon prvih preliminarnih rezultata predsjedničkih izbora u Rusiji.

Komentarišući izlaznu anketu, predsjednik Zelenski je u svom noćnom video obraćanju rekao da “ruski diktator simulira nove izbore” i da je Putin “bolestan za vlast i čini sve da vlada vječno”.

Podsjećamo, prema prvim preliminarnim rezultatima predsjedničkih izbora u Rusiji, Vladimir Putin je ostvario pobjedu sa preko 87,8 odsto glasova, dok je ukupna izlaznost bila 74,22 odsto.

Putin se borio protiv tri kandidata iz partija koje nisu kritikovale njegovu vladavinu niti invaziju na Ukrajinu — Nikolaja Haritonova (Komunistička partija Ruske Federacije) – 4,6 odsto glasova, Vladislava Davankoa (Partija Novi ljudi) – 4,2 odsto, i Leonida Sluckog (LDPR) – tri odsto.

Prethodni članakDodik: Pobjeda Putina dočekana je s radošću i među srpskim narodom
Naredni članakPatrijarh Porfirije: U dane posta razmišljati o djelima u vlastitom životu