Stevandić: “Puste želje” Sarajeva da spriječi mađarsku pomoć Srpskoj

Šef srpskog kluba u parlamentu BiH Nenad Stevandić rekao je da su “puste želje” Sarajeva da spriječi mađarsku finansijsku pomoć od 100 miliona evra za Republiku Srpsku, koju je najavio premijer Mađarske Viktor Orban.

Stevandić je naveo da te “puste želje” samo mogu da otežaju i oduže proces dobijanja pomoći od Mađarske, ali ne i da je u potpunosti spriječe.

“Večernje novosti” navode kako u Sarajevu, iz nemoći da osujete politiku podršku Mađarske Republici Srpskoj, pribjegavaju očajničkim potezima, pokušavajući da ospore najavljenu finansijsku pomoć Mađarske od 100 miliona evra za Republiku Srpsku, uz argumentaciju da bi bila protivna Ustavu i da je za to potrebna saglasnost Parlanmentarne skupštine BiH.

– Primjedbe iz Sarajeva su više samoubilačkog karaktera – rekao je Stevandić za “Novosti”, te podsjetio kako Srpska nikada nije blokirala nikakva sredstva za Federaciju BiH, dok druga strana vodi ciničnu i podmuklu politiku prijetnji.

Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je da je sve veća nervoza u Sarajevu posljedica toga što polako postaju svjesni koliko se svijet promijenio i da je Zapad, na koji su Bošnjaci računali da im pomogne da BiH postane unitarna pod njihovom hegemonijom, sve slabiji.

On je ocijenio da BiH blokira onaj ko primarno izaziva probleme, a ne onaj koji odgovara.

– Ovakvi potezi, ako do njih dođe i od Željka Komšića i Bakira Izetbegovića, neodgovorni su, i to prije svega prema Bošnjacima, jer će Srpska naći način da se izbori za svoja prava, ali će sigurno odgovoriti – rekao je Anđelković.

Prethodni članakCijena nafte u porastu
Naredni članakBAHATI VOZAČ MERCEDESA: Odbio da se alkotestira, pa udario policajca u Trebinju