Stevandić: Onaj ko bude sprovodio akte NSRS, imaće jednak imunitet kao oni koji su te akte izglasali

Onaj ko bude sprovodio akte Narodne skupštine, bilo da je to predsjednik Srpske, direktor Službenog glasnika, ministri, predsjednik Vlade, oni će imati jednak imunitet kao oni koji su te akte izglasali, rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

– Uporište je u komparaciji sa hrvatskim Ustavom, Ustavom Crne Gore, Srbije gdje piše da predsjednik ima isti imunitet kao i nardni poslanici, rekao je Stevandić u našem Јutarnjem programu uoči sutrašnje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na čijem dnevnom redu je Nacrt zakona o imunitetu, koji omogućava uspostavljanje imuniteta najvišim predstavnicima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti uključujući i javne tužioce i druga lica koja vrše javna ovlašćenja, a protiv kojih se pokrene krivični ili parnični postupak kao posljedica nepoštovanja odluka visokog predstavnika u krivičnim i građanskim postupcima pokrenutim od 1. avgusta 2021. godine.

Naglasio je da se ovim imunitetetom se štite i akti koje usvoji Narodna skupština.

– Ako mi sada dozvolimo, da po ovom modelu kada je Kristijan Šmit pokušao da onesposobi predsjednika Srpske Milorada Dodika da potpiše akte koje je usvojila Narodna skupština, i da mu zaprijeti krivičnim progonom, jer je prethodni zakon o imunitetu je vrlo smišljen, kada ga je 2002. godine ukinuo Pedi Ešdaun i na to nije bilo reakcije, znači samim tim smo mi obesmišljeni kao Parlament, zašto bismo mi izglasavali i trošili narodni novac za akte i zakone koje neko neće smjeti potpisati jer će neki novi novi, negelalni predstavnik izglasati akte i objaviti u Službenom glasniku da oni koji to potpišu će ići u zatvor – rekao je Stevandić.

Istakao je da se tako urušava demokratski kapacitet i uništava civilizovan odnos prema zakonima.

– To je nešto što je smišljeno urađeno, ali oni nisu pretpostavili da ćemo mi imati dovoljno snage da napravimo zakon o imunitetu koji je , inače ustavna materija, ali ukoliko se ne reguliše Ustavom on se može se regulisati zakonom i taj zakon se ne može stavljati van snage – rekao je Stevandić.

Prethodni članakDodikova odbrana podnosi žalbu Sudu BiH
Naredni članakNetanjahu: Palestinski militanti na početku svog kraja; Hamas: Sloboda za taoce samo putem pregovora