Štela na slobodi, oduzeti mu pasoši

Na Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano ročište o određivanju pritvora osuđenom ratnom zločincu Vinku Martinoviću Šteli koji je osuđena i za kazneno djelo Ubistvo u Hrvatskoj, prenosi N1.

Štela je uhapšen juče u Mostaru. Sud BiH odlučio je da mu oduzmu sve putne isprave pa i one izdane u Hrvatskoj te mu zabrani putovanje.

Podsjetimo, Vrhovni sud Hrvatske osudio je Štelu na 10 godina zatvora zbog ubistva Jasmine Đukić 1996. godine. Za njim je bila raspisana i potjernica. Pobjegao je iz Hrvatske 2016. godine, nekoliko sati prije izricanja presude. Hrvatska je tražila od BiH njegovo izručenje, ali o tome će se odlučivati na drugom ročištu.

Obrana Vinka Martinovića Štele kazala je da se sporazum koji su potpisale Hrvatska i BiH o izručenju osuđenika ne može primjenjivati u ovom slučaju jer je on potpisan 2012. godine, a ubistvo počinjeno 1996. godine. Vinko Martinović Štela je zajedno sa Mladenom Naletilićem Tutom osuđena u Haškom sudu za ratne zločine nad Bošnjacima.

Štela je u Hagu osuđen na 18 godina zatvora, a nakon odsluženih dvije trećine kazne, u januaru 2012. je pušten na slobodu.

Prethodni članakHelikopter gasi požar u Bileći
Naredni članakPronađena nestala dvogodišnjakinja, iz šikare čuli plač