Starović: Republike Srpske će biti dok je vijeka i svijeta

Republike Srpske će biti dok je svijeta i vijeka, rekao je ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović, na obilježavanju na Mrakovici 82. godine od bitke na Kozari.

– Sarajevskim političarima su svakoga dana puna usta mržnje prema Republici Srpskoj. Zato Srpska i Srbija zajedno žele mir i znaće kako da ga sačuvaju, i na istoku i na zapadu, dok god sunce sija. Zato ćemo primjeljivati sve mono što smo dogovorili na Svesrpskom saboru – naglasio je Starović.

On je istakao da riječ Kozara predstavlja sinonim za slobodu.

– Ali i stradanje nevinih, djece, žena, staraca. Pokušali su od Srba da prave roblje, da služimo onima koji su mislili da su zauvijek zatrli srpsko ime. Od ove planine pa do Јasenovca, i sve do daleke Norveške, spominje se slava Kozare. I tako će biti dok je srpskog roda i imena – dodao je Starović.

Neprijateljska ofanziva na Kozaru pod kodnim nazivom “Zapadna Bosna” počela je 10. juna 1942. godine, što je bio uvod u jedan od najstrašnijih zločina počinjenih nad srpskim narodom ikada.

Njemačke i ustaške jedinice sa oko 35.000 vojnika zatvorile su obruč oko slobodne teritorije kozarske oblasti, a u opkoljenom području 3.500 boraca Drugog krajiškog partizanskog odreda branilo je zbjeg sa oko 80.000 srpskih civila.

Tokom neprijateljske ofanzive na Kozari i u Potkozarju spaljeno je, uništeno i opljačkano 140 sela.

Iz neprijateljskog obruča uspjelo se probiti oko 800 boraca i 10.000 civila, dok je zarobljeno 68.600 srpskih civila, među kojima više od 23.000 djece koji su odvedeni u logore Јasenovac i Staru Gradišku, gdje su podvrgnuti mučenju i najsurovijim metodama usmrćivanja.

Prethodni članakKozara – simbol slobode srpskog naroda (foto)
Naredni članakDodik: Stradanje na Kozari treba da obilježava cijeli srpski narod