Stano: EU očekuje od Vučića i Kurtija da se bez preduslova odazovu pozivu Borelja

EU očekuje od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da se bez preduslova odazovu pozivu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja na sastanak o krizi na sjeveru Kosova, izjavio je u Briselu portparol EU Peter Stano.

– Datum sastanka nije utvrđen, jer strane još nisu potvrdile svoje prisustvo. Visoki predstavnik Borelj i zemlje članice očekuju razumniji i konstruktivniji pristup od onih koji žele da pristupe EU. Obje strane su pozvane, očekujemo da na razgovore dođu bez postavljanja preduslova – rekao je Stano.

Portparol EU je naglasio da zemlje članice prate da li u Beogradu i Prištini postoji volja da se deeskalira situacija i najavio da će Kosovo biti tema sljaedećeg sastanka ministara spoljnih poslova EU u ponedjeljak.

Stano je ocijenio da i dalje nema znakova deeskalacije na terenu i da je zato EU pozvala Vučića i Kurtija na razgovore.

– Za sada nema odgovora, osim nekih vrlo nekonstruktivnih javnih komentara. Očekujemo da dođu na razgovore koji su prilika da pokažu konstruktivnost i pronađu rješenje za krizu – naglašava Stano.

Ističe i da nije riječ o ispunjavanju zahtjeva Brisela, već o “evropskoj budućnosti ljudi u Srbiji i Kosovu”.

– Nedostatak angažmana na rješenju će imati posljedice po ljude u Srbiji i Kosovu i to će biti isključivo odgovornost predsjednika Vučića i premijera Kurtija – zaključio je Stano.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj pozvao je Vučića i Kurtija na razgovore u Briselu imajući u vidu, kako je rekao, da se situacija na terenu svakodnevno pogoršava.

Prethodni članakDodik: Postoje i drugi međunarodni centri moći koji dobro razumiju sve procese u BiH
Naredni članakKonaković: Sutra zajednička sjednica SM i Vlade Hrvatske; Važna tema i Trgovska gora