Stanje mitropolita Amfilohija loše, stavljen na respirator

Metropolite Amfilohije performs a liturgy in Belgrade's Saborna church on January 22, 2010. The Serbian Orthodox Church's top body, the Holy Synod, began a session on January 22, 2010to elect a new leader following the death of the patriarch Pavle last November. The synod, which groups 45 bishops, met after a liturgy held in the patriarchy's Saborna church in central Belgrade.The church elders will elect the new spiritual leader in a draw, choosing one of the three bishops who receive the most support in what is likely to be many rounds of voting. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC

Poslije informacije da je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović preminuo, nešto poslije ponoći, oglasila se dr Jelena Borovinić Bojović, načelnica pulmološke klinike KCCG, koja je istakla je da se mitropolitovo zdravstveno stanje naglo pogoršalo.

Dr Borovinić Bojović, rekla je da je do pogoršanja zdravstvenog stanja došlo zbog razvijanja pneumomediastinuma kao posljedice obostrane difuzne upale pluća uzrokovane korona virusom, na koji je mitropolit negativan već deset dana, kao i posljedicom dugotrajne oksigene terapije.

„Nakon urađenog skenera pluća i plućnih arterija i napredovanja respiratorne insuficiencije, mitropolit je intubiran i postavljen na mod invazivne ventilacije (respirator) na kojem se nalazi i u ovom trenutku. Stanje je ozbiljno, uključen je kompletan ljekarski tim i pratimo neprekidno sve parametre. Hemodinamitski je stabilan i borimo se da tako i ostane“, naglasila je dr Borovinić Bojović.