“Stanje je zabrinjavajuće, kazniti odgvorne” Stanivuković o situaciji u Domu “Rada Vranješević”

Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković predložio je da se na narednoj sjednici Skupštini Grada raspravlja o stanju u Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević“ ili da se na ovu temu organizuje posebna sjednica.

Kaže da nadležni treba da odgovaraju imajući u vidu da su se u ovom Domu proteklih mjeseci dogodili slučajevi zlostavljanja, seksualnog uznemiravanja, a sinoć i pokušaj samoubistva jedne štićenice.

-Stanje je zabrinjavajuće. Mnogo toga se desilo u Domu, ispostavilo se da se o svemu dugo ćutalo, a pojedini su snoslili odgovornost tek nakon pritiska javnosti – poručio je gradonačelnik.

On je istakao da se Grad, iako nema nadležnosti u Domu, uključio u ovaj slučaj, te, između ostalog, uputio apel institucijama i istovremeno zatražio informacije od Centra za socijalni rad.

– Takođe, imali smo i prijedlog da se o tome razgovara na Narodnoj skupštini Republike Srpske. To se nije desilo, zato predlažem da se o zaštiti djece i stanju u Domu razgovara i u Skupštini Grada, jer je ovo i te kako važna tema za Banjaluku – poručio je on.

Gradonačelnik je apelovao na sve nadležne institucije da reaguju, ispitaju slučaj i kazne odgovorne.

– Dom je na teritoriji našeg grada, ne možemo da žmirimo na ono što se dešava u Banjaluci. Javnost mora da zna šta se dešava sa štićenicima, na koji način se brinu o njima i koji su naredni koraci kako se ovakve stvari nikada više ne bi ponovile – rekao je Stanivuković.

Prethodni članakDodik o reformi Izbornog zakona BiH “Pregovori propali, muslimani ne žele da obezbijede nikakva prava Hrvatima”
Naredni članakU Federaciji lošije stanje: Koronom zaraženo još 135 osoba, dvoje preminulo