Stanivuković poručio iz Mostara: Ovdje su korjeni našeg naroda duboko

rbt

Mostovi su tu da nas spajaju, a ne razdvajaju, poručio je nakon posjete Mostaru gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković.

On je nakon posjete manastiru i muzeju u Žitomisliću nadomak Mostara rekao da voli Mostar i svoj narod koji u njemu živi, ali i sve druge.

-Za mene je nezamislivo da bilo koji klub, organizacija ili pojedinac moju ljudsku potrebu da ovdje dođem može da ospori. Danas sam u Mostaru sa svjim narodom, obilazim naše svetinje i sva druga mjesta. Posjetio sam grob pravog Mostarca Alekse Šantića i uživam ovdje. Želim da pošaljem odavde poruku da su stavovi koji se razlikuju normalna stvar i da o nekim događajima možemo misliti drugačije, ali to ne treba biti nešto što će nas razdvajati, poručio je Stanivuković.

Naglašava da on neće slati bilo kakav kontrastav ili reći da neko nije dobro došao u Banja Luku.

-Naprvotiv. U Banja Luku su svi dobro došli. Ja sam ovdje pod utiskom duhovnosti naših svetinja. Tu sam da širim ljubav i međusobnu saradnju. Mostovi su tu da  nas spajaju, a ne razdvajaju, rekao je Stanivuković.

Podsjeća da nije komentarisao bilo koji zločin, tragediju ili žrvu, ali da je protiv toga da bilo ko nameće mišljenje u BiH.

rbt

Priča da dolazi 4. avgust kada Srbi obilježavaju najveći egzodus i stradanje, ali da taj događaj neki drugi slave.

“Da li neko treba da zbog jednog, drugog ili trećeg stava ide u zatvor. Ja mislim da ne treba i da svako treba imati svoj pogled. Mislim da nametuti zakoni neke treće strane bilo kome narodu u BiH ne donose dobro”, poručio je Stanivuković dodajući da  neki sa strane dođu ovdje, “bace kost” i odu, a narodi koji ovdje žive tu ostaju i moraju se naviknuti da zajedno žive.

Stanivuković smatra da narod misli drugačije od pojedinaca koji dnevnu politiku koriste za druge ciljeve.

-Nema šanse da dopustim da mi dnevna politika čini lošiju sliku o Mostaru, zaključio je Stanivuković.

Posebno mu je drago što je posjetu Mostaru iskoristiko za bolje upoznavanje sa pravoslavnim svetnjama i znamenitostima Srba.

“Kada jednom dođem negdje ja se tu i vraćam. Moramo graditi podršku jedni drugima. Moja poruka je gradonačelniku Mostara da pomogne Srbima u Mostaru”, kaže Stanivuković dodajući da on građanima drugih nacionalnosti u Banja Luci pomaže.

Kaže da je je ovim dolaskom i on sam u obavez da vidi na koji način Banja Luka i RS mogu pomoći Srbima u Mostaru.

“Ovdje su korjeni naših naroda duboko. Neko ko misli da će spaljivanjem ili rušenjem to uništiti se vara. Ovaj manastir pokazuje da su korjeni našeg naroda ovdje u Mostaru duboko, ali i da smo spremni da to sve dijelimo sa drugima i da živimo ovdje kao čovjek sa čovjekom”, stav je Stanivukovića.

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović rekao je da je posjeta gradonačelnika Banja Luke jako bitna.

“Ja sam sa 26 godina postao iguman manastira Žitomislić. To što on ima, tu mladost, mislim da je to jako veliki kapital sa kojim on može da pokrene dobre odnose. To što danas gradonačelnik ne može na skokove ne govori o njemu već o ljudima koji nemaju razumjevanja za dobre odnose, ali mislim da nikoga od nas to ne smije pokolebati. Mi smo ljudi koji se intenzivno bavimo suživotom i dobrim odnosima i nikada ne smijemo da odustanemo”, poručo je iguman Danilo.

On je poručio da je manastir Žitomislić otvoren za sve i mjesto koje okuplja  ljude sa svih strana svijeta.

rbt

Stanivuković je jutros obišao Sabornu crkvu u Mostaru i prisustvovao liturgiji u Staroj crkvi u Bjelušinama.

Prethodni članakSTANIVUKOVIĆ U MOSTARU: NE VOLIM OGRANIČANJA, MOŽDA ODEM DO STAROG MOSTA
Naredni članakDodik: Srpska neće dizati oružanu, već političku pobunu