Staklena staza na Fortici među 11 najljepših nebeskih šetnica svijeta

Staklena staza na Fortici nalazi se na popisu 11 najljepših nebeskih šetnica  magazina Architectural Digest.

Nebeske šetnice s kojih se na sve strane pruža jedinstven pogled, sve su popularnije u svijetu. BiH je prvi skywalk dobila prije dvije godine, u Mostaru u sklopu adrenalinskog parka Fortica, piše n1.

Kročiti ili ne? Pitanje je to koje postave brojni posjetioci prilikom dolaska na staklenu stazu koja nudi potpuno drugačiji doživljaj, perspektivu, ali predstavlja i izazov, jer je duga 35, a visoka 15 metara.

Zbog straha od visine, mnogi odustaju. Oni koji se pak ohrabre i prošetaju trude se ne gledati prema dolje i krug završiti što je brže moguće.

“Prelijepo je , ali je mene malo strah, kad vidim kako je sve dole daleko…ali prelijepo je”, kazala je za N1 turistkinja Ana.

A za one koji nemaju strah od visine, iskustvo je nezaboravno.

Inicijator projekta je Brdsko-biciklističko udruženje iz Mostara koje već nekoliko godina radi na uređenju parka Fortica, a projekat staklene šetnice, odnosno vidikovca “Skywalk” čija je vrijednost oko 40 hiljada maraka, proveo se uz finansijsku podršku Grada Mostara i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH. Vijest da je uvršten među 11 najljepših u svijetu dočekali su s oduševljenjem.

Mjesta strahu nema, jer je ova konstrukcija kažu urađena prema visokim evropskim standardima.

No to nije jedina atrakcija ovog parka, tu je zip-line kojeg čine dvije sajle dužine jednog kilometra, a nalazi se na nadmorskoj visini od 510 metara. Dio ponude su i via ferata i viseći most, sportsko penjalište i najveća ljuljačka u BiH.

Prethodni članakU Nevesinju evidentirana tri krivična djela, počinilac lišen slobode
Naredni članakKoncert benda “Zerdelija” u OKC Abrašević