Šta sadrži dokument koji je Banjaluka poslala Beogradu?

Na sastanaku političkog vrha Republike Srpske sa predsjednikom Srbije Aleksdandrom Vučićem, koji će biti održan u srijedu, kako je javila RTRS razgovaraće se o dokumentima koje je Banjaluka poslala u Beograd, a kojim želi, kako je ranije rečeno, da skrene pažnju na dvostruke standarde međunarodne zajednice kada je riječ o Republici Srpskoj i Kosovu i Metohiji.

Ti dokumenti, kako se navodi sadrže zaključke i informacije, koje je u dva navrata usvojila Narodna skupština RS povodom neustavnih transformacija dejtonske strukture BiH i uticaj na položaj i prava Republike Srpske.

Prvi dokument razmatran je na Posebnoj sjednici Narodne skuptšine 11. i 12. novembra prošle godine, čiji je neposredni povod bila Deklaracije SDA, u kojoj je ta stranka kao svoj primarni politički cilj istakla donošenje novog Ustava i povratak statusa republike Bosni i Hercegovini, a vladajuća većina u Srpskoj zakazivanje posebne sednice obrazložila je potrebom da Srpska donese zaključke kojima bi se zadržale postojeće nadležnosti, a neustavno prenijete vratile.

Informacija, koja je tada razmatrana na 55 strana, iz ugla vladajuće većine sadrži podatke o prirodi dejtonske strukture BiH, neustavnim intervencijama na Ustav i obavezama institucija Srpske i u najvećoj mjeri osuđuje djelovanje OHR-a.

„Pomoću tzv. ‘bonskih ovlašćenja’, visoki predstavnik odlukama nameće na desetine zakona na nivou BiH, FBiH i Republike Srpske, i čak 105 amandmana na ustave Republike Srpske i FBiH. Uvodi i vansudsko kažnjavanje na stotine građana BiH, ukida odluku Ustavnog suda i zabranjuje postupke kojima se na bilo koji način osporava bilo koja njegova odluka“, navedeno je u toj informaciji, a u zaključcima su tada odbačeni svi akti koji nisu u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom za mir, a svaki udar na konstitutivne narode i entitete ocijenjen je kao udar na Dejtonski sporazum:

Tada je Narodna skupština Republike Srpske uputila i zahtjev potpisnicima i svjedocima Dejtonskog sporazuma, kao svim predstavnicima međunarodne zajednice da reaguju na donošenje akata koji pozivaju na razgradnju Dejtonskog sporazuma.“

I na Sjednici republičkog parlamenta 17. februara, nakon što je Ustavni sud BiH Srpskoj osporio pravo na poljoprivredno zemljište, zaključeno je da su predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama obavezani da predlože Parlamentarnoj skupštini Zakon o prestanku mandata stranih sudija i da do donošenja tog zakona obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH:

„Narodna skupština Republike Srpske potvrđuje da su visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmenili politički sistem suprotno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, a koji je ugovor međunarodnopravnog karaktera.“

Osim u Beograd, ovi dokumenti biće poslati i u Zagreb, ali i na neke domaće adrese, navodi RTRS.