Šta kažu iz SDP, HDZ i SDA zašto danas nije formirana vlada HNK?

Nakon gotovo godinu dana od održanih izbora Hercegovačko-neretvanski kanton (HNK) danas je trebao dobiti novu kantonalnu vladu, ali je sjednica kantonalne skupštine, na kojoj je vlada trebala biti imenovana, u posljednji tren otkazana.

Kako su saopćile dvije od tri članice najavljene vladajuće većine, SDP BiH i HDZ BiH, dogovor je propao zbog insistiranja SDA da u novu vladu uđe Narodni evropski savez (NES) BiH. SDA međutim tvrdi kako je NES otpočetka dio ove priče.

Kantonalni odbor SDP-a BiH HNK-a,  izrazio je žaljenje zbog odgađanja sjednice Skupštine na kojoj je trebala biti potvrđena nova kantonalna vlada.

“S obzirom na višemjesečne napore koje smo kao odgovorna politička stranka uložili na uspostavu Vlade HNK-a razočarani smo kršenjem dogovorenog Sporazuma na osnovu kojeg je u petak sazvana vanredna sjednica Skupštine HNK-a”, saopćili su iz Kantonalnog odbora SDP-a.

“Sporazumom kojeg su usvojili stranački organi SDP-a, HDZ-a BiH i SDA bilo je predviđeno da ove tri stranke participiraju u Vladi HNK-a. Zbog toga nas je u nedjelju navečer neugodno iznenadio zahtjev SDA da u Vladi HNK-a bude zastupljen i NES”, navode dalje iz SDP-a.

Dogovorenim sporazumom predviđeno je da ime jednog ministra usaglase isključivo SDA i SDP pa im je, kako kažu, neprihvatljiv zahtjev SDA da se taj resor ponudi NES-u.

“U ove pregovore smo ušli s iskrenim namjerama, da bez obzira na lične animozitete, postignemo sporazum na programskim principima koji bi građanima našeg kantona omogućio da, nakon osam godina tehničke vlade, konačno dobiju vlast koja odražava legitimnu skupštinsku većinu”, kažu iz SDP-a.

Ističu i da se NES HNK-a ne uklapa u programske ciljeve koje su proklamirali sporazumom, a pogotovo se “ne uklapaju u koncepciju vladavine prava i borbe protiv korupcije za koje se cijelo vrijeme zalažemo”.

Uz to, potpuno su suvišan politički subjekt u novoj skupštinskoj većini s obzirom na to da i bez NES-a postoji kvalificirana većina od 21 zastupnika koji su voljni podržati novu vladu, naglašavaju iz SDP-a.

Kantonalni odbor (KO) HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) smatra da nije razumno uvođenja NES-a u koalicioni sporazum.

“KO HDZ-a BiH HNK je na tragu odgovornosti za implementaciju izbornih rezultata iskreno i bez rezerve inicirao pregovore, te uspio nakon višemjesečnih pregovora naći model funkcionisanja nove Vlade, pri tome uvažavajući sve interese partnera u pregovorima, specifičnosti ovog kantona, kao i kapacitete drugih političkih subjekata koji participiraju u radu Skupštine. Zbog svega navedenog ne možemo naći razumno opravdanje za pokušaj uvođenja NES-a u koalicioni sporazum kao opravdanje za izostanak realizacije sporazuma, a sve po završenom pregovaračkom procesu”, saopćeno je iz Kantonalnog odbora HDZ-a.

S druge strane, u SDA kažu kako je NES otpočetka dio ove priče te da je problem što SDP BiH ne prihvata pojedine kandidate za ministarska mjesta.

– Mi smo s NES-om otpočetka imali dogovor da idemo u ovaj proces. Naravno, oko kadrovskih pitanja uvijek postoji razlika u stavovima.  Mi smo imali dogovor da zakažemo sjednicu Skupštine i da ljude koji bi trebali biti ministri ne izlažemo javnosti, dok ih ne dovedemo pred samo izglasavanje. U tom nekom usaglašavanju došlo je do problema, jer je SDP-u neprihvatljiv određen pristup koji smo mi imali – kazao je u izjavi za Fenu potpredsjednik Skupštine HNK-a Džafer Alić (SDA).

Alić je pojasnio kako je raspodjela resora između tri stranke dogovorena, odnosno da su problem „određena kadrovska rješenja“.

– Ja sam uvijek optimist. Optimističan sam da ćemo mi ovaj proces završiti, možda sam bio previše optimističan za rok u kojem ćemo to uraditi. Smatram da je ovo bio krajnji rok, ali i dalje mislim da smo razumni i da možemo ovaj proces završiti brzo – dodao je Alić.

U Skupštini HNK-a sjedi 30 zastupnika, a za potvrđivanje nove kantonalne vlade potrebna je dvotrećinska podrška, odnosno 20 glasova.

U Skupštini HNK HDZ BiH ima 11 zastupnika, SDA ima sedam, HDZ 1990 i SDP BiH po tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog zastupnika.

(Mostarski.ba)

Prethodni članakGrad Mostar: Prijave za dodjelu sredstava iz EU-a podnose se od 23. oktobra
Naredni članakU Trebinju veliki narodni miting “Branimo Srpsku”; Podrška predsjedniku i institucijama Srpske (FOTO)