Šta će donijeti zajednička sjednica vlada Srpske i FBiH?

Da li je na pomolu otopljavanje političkih odnosa unutar BiH, pitanje je koje se nameće nakon što su vlade Republike Srpske i Federacije BiH najavile zajedničku sjednicu koja bi trebala da se održi sutra u Banjaluci.

Na dnevnom redu će, kako je najavljeno, biti brojne teme koje se tiču unapređenja života građana na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Iako se tačke dnevnog reda još uvijek usaglašavaju poznato je da se teme tiču unutrašnjih poslova, pitanja izbjeglih i raseljenih osoba, kulture i sporta, obrazovanja i nauke, privrede, poljoprivrede i šumarstva, pravde, te tačke vezane za okolinu i turizam.

Jedinstveni ekonomski prostor

Zamjenik federalnog premijera i ministar za razvoj, preduzetništvo i obrt, Vojin Mijatović, smatra da je sjednica dvije entitetske vlade korisna i neophodna praksa koja bi trebala biti uspostavljena i ubuduće jer se time daje novi moment funkcionisanju ovog nivoa vlasti u BiH.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

– Ukoliko bi se napravio takav način rada, moglo bi se raditi zajednički na stvaranju jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH, a onda i na drugim neophodnim zakonodavnim okvirima i reformama koje se podjednako tiču građana oba entiteta – ističe on.

Mijatović kaže da nije rijetko da privrednici iz jednog entiteta imaju poteškoća u funkcionisanju u drugom entitetu, što se ne smije dozvoliti jer je ovo jedinstvena država s jedinstvenim ekonomskim prostorom, te je potrebno uraditi sve kako bi se administrativne barijere i razlike u zakonskim propisima što prije usaglasile da bi poslovanje na teritoriji cijele BiH bilo ujednačeno.

NIKŠIĆ NASTAVLJA STARU PRAKSU

Mijatović je podsjetio da je ovakva praksa bila i u prvom mandatu Nermina Nikšića kao federalnog premijera, kada su zakoni gotovo u istom tekstu usvajani u entitetskim parlamentima, čime je građanima i privrednicima omogućeno da bez poteškoća i razlika funkcionišu na cijeloj teritoriji BiH.

– Ovo je sjajna stvar koju moramo nastaviti, a posebno jer se 99 odsto života odnosi na jurisdikciju entitetskih vlada. Ta uska i usaglašena saradnja na svim poljima je nešto što će život učiniti boljim i lakšim svim građanima u BiH – ističe Mijatović.

Dva koncepta

Politički analitičar Žarko Papić ističe da je najavljena sjednica veoma važan korak ne samo u otopljavanju političkih i međunacionalnih odnosa u BiH, već i da se sa stanovišta njene administrativne konstrukcije počne pojavljivati jedinstveno.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Dodaje da je sama činjenica da se dvije vlade dogovaraju kako da rješavaju teme koje su od najvećeg značaja za građane BiH, veoma važna.

– Trenutno u BiH imamo dva koncepta. Jedan je promjena, saradnja, dogovor i rješavanje problema, a drugi koncept je ostanak na starom, ne mijenjati ništa i ostati u zamrznutim nacionalnim konfliktima. Sadašnja federalna vlast je izabrala ovo prvo. Formiranjem nove Vlade u FBiH počinju novi vjetrovi u Bosni i Hercegovini. Mislim da je saradnja za dobrobit svih nas i stoga ovu sjednicu vidim kao veoma važan korak u nečemu što je potpuno novi kvalitet političkog života u BiH – ističe Papić za Srpskainfo.

On kaže da se ne treba zavaravati i očekivati kako će odnosi unutar BiH odjednom postati idealni i da će dogovori teći bez problema.

Moguće opstrukcije

Papić ističe da neće ići glatko niti će biti jednostavno ali krenulo se na dobar način.

Prema njegovim riječima, oni koji žele da se ništa ne mijenja i da stanje u BiH ostane na početnoj tački, a što podrazumijeva retoričke i druge konflikte, pokušaće na sve načine, a zarad očuvanja vlastitih fotelja, da sačuvaju taj sistem i da ne puste ovo novo.

– Dakle, biće opstrukcija, razlika, sudaranja ali mislim da se krenulo veoma dobro. Nema gotovih rješenja za dan, dva ili mjesec. Bitan je proces koji nosi u sebi promjene, a koje neće uspijevati sto posto, posebno na početku. Međutim, počeće uspijevati s vremenom i onda će se time rušiti ono što nas je sve držalo u kavezu nacionalnih tenzija – napominje Papić.

Na pitanje da li se mogu očekivati blokade i opstrukcije od strane SDA, koja ima većinu u bošnjačkom klubu u Domu naroda FBiH, Papić ističe da će blokada biti ali da je pitanje koliko će one trajati.

 

 

 

 

 

Prethodni članakPo narodnom vjerovanju večeras poželite tri želje
Naredni članakKrunića slomile emocije na Ibrinom opraštaju, brisao suze pa aplaudirao (VIDEO)