Srpskim poljoprivrednicima u FBiH više od 75.000 evra

Pomoć Srbima u Federaciji BiH stiže iz Srbije. Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujo, potpisao je ugovore s predstavnicima tri srpske organizacije iz Federacije BiH, o sufinansiranju poljoprivrednih i stočarskih projekata. Vrijednost potpisanih ugovora iznosi više od 75.000 evra.

Ideja o pomoći poljoprivrednim i stočarskim projektima nastala je nakon posjete direktora Uprave Arnoa Gujona, Srbima povratnicima u FBiH, nakon što je upoznat s kojim se ekonomskim i drugim problemima susreću.

– U pitanju je kupovina 35 steonih junica za Bosanski Petrovac, u pitanju je kupovina mehanizacije za poljoprivrednike, za ljude koji se bave poljoprivredom u Posavini – u iznosu od 2 miliona dinara, za krave junice to je 6 miliona dinara, tako što ćemo kupiti opremu za pčelare u Grahovu u iznosu od milion dinara – naglasio je Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Nemanja Davidović, direktor Centra za podršku povratnicima u Unsko-sanskom kantonu, istakao je da su sredstva namijenjena za razvoj stočarstva drugo najveće ulaganje Srbije u Unsko-sanski kanton i Bosanski Petrovac.

– U Unsko-sanskom kantonu povratnici se većinom bave poljoprivrednom proizvodnjom, proizvodnjom mlijeka, te će ovaj projekat direktno pomoći ljude koji se već bave tim, ali mi planiramo i da potaknemo neke druge ljude koji nisu u ovom sektoru da uđu u ovaj sektor i da na taj način obezbijede egzistenciju – naglasio je Davidović.

Sredstva za nabavku sitne poljoprivredne mehanizacije značiće podstrek za opstanak Srba u Posavskom kantonu.

– Nabavka motokultivatora, freza, trimera, motornih testera će osigurati opstanak srpskog naroda, ali i povratak koji je već sada izražen kroz desetine aktuelnih primjera u posljednjem periodu – poručio je Damir Ivetić, predsjednik Srpskog građanskog udruženja “Posavina”.

Ako realizacija bude uspješna, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu namjerava da sljedeće godine podrži veći broj ovakvih projekata.

Prethodni članakOdržan sastanak zvaničnika Srpske sa ambasadorima evropskih zemalja u BiH
Naredni članakDodik: Poništićemo sve zakone koje je donio visoki predstavnik (VIDEO)