Srpski logoraši: Pet godina čekamo da se pravosuđe BiH probudi

Preživjeli srpski logoraši iz Odžaka nisu zadovoljni radom pravosuđa BiH na procesuiranju odgovornih za mučenja, silovanja i ubijanja u dva odžačka logora u proljeće 1992. godine, jer već pet godina nema podignutih novih optužnica.

Ove godine, 8. maja, obilježiće 30 godina od kako su odvedeni u odžačke kazamate, osnovnu školu i fabriku “Strolit” gdje su bili izloženi stravičnim mučenjima, nad njima su primijenjene 132 metode.

Tu je bilo zatvoreno 1.294 Srba, među kojima je bilo 326 žena i 104 djece.

Pripadnici HVO-a i regularne Hrvatske vojske su u ova dva logora, kao i u onima koji su bili u tadašnjem Bosanskom i Slavonskom Brodu, ubili 42 logoraša.

Žene su, prema iskazima, vratili kućama u selo Novi Grad, gdje je po više njih bilo raspoređeno. Tamo su takođe bile izložene torturama, neke su silovane. Odvođene su u Posavsku Mahalu, gdje su, prema potresnim svjedočenjima datim nakon izlaska iz zatočeništva, govorile o onome šta su preživjele.

Silovano je 60 Srpkinja, od kojih je najmlađa bila djevojčica od deset godina.

Udruženje “Odžak `92” za silovanja krivi pripadnike jedinice “Vatreni konji”. Neki su i procesuirani, međutim, u Udruženju nisu zadovoljni tempom rada sudova.

Iz Udruženja navode da su, kada je riječ o pravosuđu BiH, nezadovoljni jer su iz Tužilaštva BiH nižerangirani predmeti predmeti prebačeni na kantonalna tužilaštva u Federaciji BiH, pa tu stoje.

Stoje i predmeti u Tužilaštvu BiH oni koji se odnose na pojedince iz vojnog komandnog kadra 102. brigade HVO i krizni štab, kažu preživjeli logoraši.

Kako ističu, već pet godina nije podignuta nijedna nova optužnica koja se odnosi na ova stradanja srpskog naroda.

Do sada je, na ukupno 70 godina zatvora, zbog zločina nad Srbima sa područja Odžaka osuđeno sedam pripadnika HVO-a, od kojih dva zbog seksualnog zlostavljanja žena i djevojčica u logorima.

Nezadovoljni su, ističu, i time što je Sud BiH izrekao mali broj osuđujućih presuda, kazne su vremenski veoma male, a proces vođenja sudskih postupaka je dug.

Ukazuju da su, pored pretrepljene fizičke i psihičke torture, imali i veliku materijalnu štetu, jer je nekoliko desetina kuća zapaljeno.

Ekipa radnika Stanice javne bezbjednosti je zajedno sa predstavnikom kriznog štaba iz Odžaka 11. maja 1992. godine obišla Novi Grad i Donju Dubicu i konstatovala da je više od 30 objekata zapaljeno, samo tri dana od odvođenja Srba u logore. U Donjoj Dubici je, prema tom spisku, potputno izgorjelo 35 porodičnih kuća.

Radilo je na psihičkom i fizičkom uništavanju svakog pojedinca, seksualnom zlostavljanju, pokušaju da izbrišu i materijalne tragove. Tokom proteklih 30 godina umrla su 384 logoraša, koja su preživjela torture odžačkih logora, kažu u Udruženju logoraša “Odžak `92”.

Prethodni članakDodik dobio sedmo unuče
Naredni članakSvjetski dan slobode medija