SRPSKA VODI POLITIKU RAZVOJA I SARADNJE, U SARAJEVU STANUJU PREDRASUDE

BANJALUKA – Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da organizacija Međunarodnog sajma privrede “Banjaluka Ekspo 2024” pokazuje da je Republika Srpska imala jasnu viziju, te vodila ispravnu i odgovornu privrednu politiku s ciljem razvoja međunarodne saradnje.

“Republika Srpska i njene institucije podržavaju svaku regionalnu inicijativu u privrednom smislu. Sa aspekta saradnje sa EU, postoji potreba da dobijemo političku saglasnost da otvorimo procese utvrđivanja pregovaranja i zaključivanja novih ugovora o slobodnoj trgovini”, rekao je Košarac novinarima u Banjaluci nakon svečanosti otvaranja Sajma.

On je ukazao da se to prije svega odnosi na ugovore sa Kinom i Ruskom Federacijom, odnosno Evroazijskom unijom i drugim zemljama.

“Zašto ne govoriti o inicijativi BRIKS? Privrednici iz Republike Srpske i Federacije BiH traže nova tržišta. Žao mi je što postoji takva politika u Sarajevu koja jednosmjerno gleda samo u EU. Cijenim da je naša i obaveza institucija da obezbijedimo nova tržišta”, istakao je Košarac, koji je i zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara.

On je naveo da bi se tako privrednici etablirali, a njihovi proizvodi plasirali na druga tržišta, te naglasio da Republika Srpska prati taj trend.

“Srbija je to uradila i mi nemamo problem da preuzmemo iskustva. To je važno uraditi s obzirom na to da postoji vrlo odgovorna politika institucija Republike Srpske prema poslovnoj zajednici”, ukazao je Košarac.

On je pojasnio da bi sklapanje novih ugovora o slobodnoj trgovini stvorilo novi investicioni ciklus.

“To je snaga politike Republike Srpske i političkog rukovodstva. Žao mi je što u Sarajevu to teško prolazi jer su isključivo zagledani u EU. Republika Srpska ne osporava da mi otvaramo nove sporazume sa drugim zemljama, kao što je Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, od čega bismo svi imali koristi. Ali, nažalost, politička predrasuda i dalje stanuje u Sarajevu”, naglasio je Košarac.

On je rekao da sve to usporava intenzitet politike Republike Srpske u smislu jačanja poslovnog ambijenta i razvoja ekonomije.

“Nećemo se umoriti! Tražićemo najbolja moguća rješenja. Želimo na zajedničkom nivou da implementiramo politiku predsjednika Milorada Dodika, institucija Republike Srpske i da damo adekvatne odgovore našoj poslovnoj zajednici”, poručio je Košarac.

Prvi međunarodni sajam privrede “Banjaluka Ekspo 2024”, koji je okupio oko 300 izlagača iz regiona i svijeta, počeo je danas u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske.

Otvaranju Sajma prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je pokrovitelj ove manifestacije, kao i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović.

Svečanom otvaranju su, između ostalih, prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, premijer Srpske Radovan Višković, ministar privrede i preduzetništva Vojin Mitrović i drugi ministri u Vladi Srpske.

Srbija je zemlja partner Sajma na kojem učestvuju predstavnici deset zemalja EU, kao i poslovnih delegacija iz Kine i Mađarske.

Na Sajmu će se predstaviti izlagači iz različitih oblasti, drvne i metalske industrije, elektro i IT sektora, dizajna i finansija.

Organizatori Sajma “Banjaluka Ekspo 2024” su kompanije “RS konsalting end trejd” Banjaluka i “Elit fer” Banjaluka, uz institucionalnu podršku Vlade Republike Srpske, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, Spoljnotrgovinske komore BiH, Privredne komore Republike Srpske i grada Banjaluka.

Prethodni članakAustrijska policija: Velika vjerovatnoća da je na snimku iz Beča dvogodišnja Danka Ilić
Naredni članakPolicija u Austriji traži ove žene zbog nestanka male Danke Ilić