Srpska odbacuje svaki pokušaj etiketiranja srpskog naroda

Rezolucija o Srebrenici je nelegalna samovolja Zlatka Lagumdžije i Republika Srpska odbacuje svaki pokušaj etiketeiranja srpskog naroda kao genocidnog i pripisivanju kolektivne odgovornosti za zločine iz jula 1995. koji su počinjeni u Srebrenici.

Stav je ovo zvaničnika Republike Srpske dva dana uoči glasanja o Rezoluciji u Ujedinjenim nacijama.

Predsjednik Republike Milorad Dodik najavio je sastanak Vlade u četvrtak u Srebrenici na kojoj će biti doneseni zaključci. Taj dan zvaničnici Srpske položiće cvijeće i vijence na srpsko groblje u Bratuncu, a od Memorijalnog centra u Potočarima biće zatraženo da se i tu položi vijenac.

Građani Srpske pozvani su da u četvratk istaknu zastave i simbolički iskažu svoje protivljenje namjeri usvajanja Rezolucije.

Dva dana ostala su do glasanja u Generalnoj skupštini UN o Rezoluciji o Srebrenici. Kakav god ishod bio, Republika Srpska neće poštovati ono što u Rezoluciji piše. Pravno gledano, ona nije ni obavezujuća. Predsjednik Srpske Milorad Dodik Rezoluciju ocjenjuje je kao nelegalno pokrenutu inicijativu i hir predstavnika bošnjačkog naroda.

– Nije bilo odluka nijednog organa BiH da to pokrene. To je unilateralni krivični čin Lagumdžije i onih njegovih koji to govore, Bećirovića i drugih. To će očigledno, vidite i po ovome što gledamo danas, očigledno dovesti do većeg stepena i ubrzanijeg stepena raspada BiH nego što oni mogu da zamisle – naveo je Dodik.

Republika Srpska oštro odbacuje kolektivnu odgovornost za zločin u Srebrenici koji se Rezolucijom nastoji pripisati srpskom narodu, kaže srpski član Predsjedništva. Cvijanovićeva naglašava da takva nastojanja neće doprinijeti boljem suživotu, a da o Rezoluciji nema konsenzusa ni u BiH niti u svijetu.

– Sigurno da sa druge strane postoji čitava mašinerija, jedna sila koja nastoji svu ovu situaciju koja je danas apsolutno nesređena, a imali ste priliku da vidite kada su u pitanju i ovaj sukob u Gazi i slično, pokušavaju na neki način da nađu tačku pomirenja. Oni su našli tu tačku pomirenja da se zove Srebrenica i na taj način pokušavaju da zakrpe taj pocijepali svijet – istakla je Cvijanovićeva.

Rezolucija o Srebrenici biće odbačena u najvišem zakonodavnom tijelu Srpske – Skupštini. Njen predsjednik rezoluciju opisuje kao sredstvo za sijanje mržnje.

– Riječ je o unaprijed korištenju te rezolucije za ugrožavanje mira i ugrožavanje prava srpskog naroda i Republike Srpske na postojanje – upozorio je predsjednik NSRS Nenad Stevandić.

Ministar unutrašnjih poslova Srpske smatra da se BiH već decenijama nalazi u procesu urušavanja zahvaljujući djelovanju neustavnih institucija i pojedinaca.

Iz dana u dan postaje sve nefunkcionalnija, a Rezolucija o Srebrenici će uništiti i posljednje tkivo mogućnosti zajedničkog života, kaže ministar Karan.

– Svi međunarodni akti u takvoj situaciji, kada jedna država postaje nefunkcionalna, pogotovo federalna, po principu samoopredjeljenja, stvaraju se uslovi da drugačije promišljate s kim ćete i kako da živite. E to su oni doveli ovom nesretnom, antisrpskom Rezolucijom o Srebrenici – naglasio je Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Stručnjak za izučavanje Holokausta i direktor Centra “Simon Vizental” Efraim Zurof upozorio je da bi eventualno usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN bila politička odluka koja se ne bi zasnivala na činjenicama.

Zurof je istakao da je genocid jasno definisan i apsurdno je tvrditi da se desio u Srebrenici, jula 1995. godine.

Prethodni članakNebenzja o rezoluciji o Srebrenici: Srbija od samog početka ima podršku Rusije
Naredni članakAPSOLUTNA DOMINACIJA! DUPLA KRUNA CRVENE ZVEZDE! Tim Vladana Milojevića SRUŠIO Vojvodinu za TROFEJ u Kupu!