Srpska ima alternativu za finansiranje četiri projekta koje je Njemačka otkazala (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u intervjuu za RTRS da Srpska ima alternativu za finansiranje četiri projekta nakon što je njemačka banka od toga odustala.

Dodik kaže da odluka Njemačke da uskrati kreditna sredstva za projekte govori o političkim i ekonomskim pritiscima na Republiku Srpsku zbog nepriznavanja neligitimnog Kristijana Šmita, ali i pokušaju Njemačke da zbog svojih finansijskih problema nađe izgovor i način da poništi ranije potpisane ugovore.

On kaže da je navodna antiustavna politika Republike Srpske, koju Njemačka navodi kao razlog za odustajanje od finansiranja četiri projekta, samo izgovor. Tvrdi da ovim pokušavaju da sakriju nezadovoljstvo cijenom dogovorenom prije nekoliko godina za izvođenje određenih radova. Bez obzira na sve, kaže Dodik, Srpska nije bez alternative.

– Treći put otkazuju iste projekte, oni spasavaju svoje firme. Mi smo za vrijeme Merkelove zbog dobrih odnosa sa Njemačkom i njemačkim kompanijama i bankama prihvatili da rješavaju problem vjetroparka Hrgud. Mi smo imali ponudu i Kineza i sada mi je žao što to nismo prihvatili, ali mogu se vratiti ponovo. Možda ćemo izgubiti godinu. Dakle, napravljen je ugovor sa njemačkom kompanijom koja je trebalo da transferiše tehnologiju i obezbijedi finansiranje. Za finansiranje je određena Njemačka razvojna banka koja je to pratila kreditno, to je uobičajeno. Međutim, ugovor je potpisan prije korone, a nakon korone je sve bilo daleko skuplje. Nijemci nisu imali finansijski interes jer gube, a nisu mogli ni da prošire ugovor… U nemogućnosti da izvrše posao, našli su ovo rješenje da otkazuju projekat, a otkazali su ga prije godinu dana – pojasnio je Dodik.

Dodik kaže da je Njemačka nervozna jer se njihov plan u vezi sukoba u Ukrajini ne ispunjava, pa bi strogoću da treniraju na Republici Srpskoj i malim zemljama. Ipak, smatra da ono što su zamislili neće ići, jer Srpska ima više nego ikad prijatelja u svijetu. Dodik je najavio do kraja godine sastanke sa svjetskim liderima.

– Јa ću se sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ponovo, onda sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim i predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom. Do kraja godine sastaću se i sa Putinom, a dogovaramo sastanak i sa predsjednikom Kine – rekao je Dodik.

RTRS

Prethodni članakGOLEADA PLEMIĆA Zrinjski na pragu istorijske grupne faze UEFA takmičenja (FOTO)
Naredni članakHavaji: U velikim požarima na ostrvu Maui stradale najmanje 53 osobe (VIDEO)