Srpska djeca uče da je rat izazvala “srpsko-crnogorska agresija ЈNA”

Tzv. hrvatski branitelji traže da srpska djeca u Hrvatskoj uče kako je rat devedesetih godina izazvala “srpsko-crnogorska agresija ЈNA”.

– U Hrvatskoj se za nacionalne manjine nastava izvodi na osnovu tri programa, tj. tri modela. Model A podrazumijeva da se izvodi kompletna nastava na srpskom jeziku i na pismu po udžbenicima države matice. Po modelu B društveni predmeti se izvode na jeziku nacionalnih manjina, a prirodni na hrvatskom jeziku. I model C gdje imate program uglavnom na hrvatskom jeziku, a imaju dva do pet časova nedjeljno dopunske nastave, gdje se podrazumijeva maternji jezik, istorija, geografija, likovna i muzička kultura – izjavio je Savo Štrbac iz dokumentacionog informacionog centra Veritas.

Ipak, ovo se ne primjenjuje u praksi, a po dostupnim podacima – samo 3.000 djece pohađa nastavu na ovaj način.

– Službeni narativ u Hrvatskoj, koji je ušao u deklaraciju o domovinskom ratu koja je donesena 2000. godine, rat u Hrvatskoj definiše se upravo kao agresija Srbije, Crne Gore i ЈNA uz pomoć lokalnog stanovništva na hrvatsku državu u međunarodno priznatim granicama. To je službeni narativ, to je ušlo i u sve njihove propise poslije te deklaracije o domovinskom ratu, svaki zakon koji je donesen ili u preambuli ili u nekom članu sadrži tu definiciju. S druge strane, mi Krajišnici, posebno moja grupa oko Veritasa, od početka definišemo taj rat kao građanski rat, što je po svim definicijama poznatim u svijetu zaista građanski rat – izjavio je Štrbac.

Prethodni članakSastanak sa Stoltenbergom bez srpskih ministara
Naredni članakCijene nafte u porastu