Srpska djeca iz regiona u posjeti kod srpskog patrijarha i Ministarstvu spoljnih poslova Srbije

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković primio je danas u Ministarstvu spoljnih poslova učesnike Ljetnjeg kampa za srpsku djecu iz regiona i tom prilikom je mlade goste upoznao sa svojim radom i načinom na koji funkcioniše Ministarstvo.

Selaković je izrazio zadovoljstvo što su učesnici Ljetnjeg kampa u posjeti glavnom gradu Srbije i poručio da je Beograd prestonica svih Srba.

„Ovde na ovim zidovima možete da vidite kontinuitet naše državnosti u novom veku. Da vidite šta to iza nas stoji da bismo znali za šta se borimo i šta ćemo jednoga dana ostaviti svojoj deci. Ja imam dva sina i jednu ćerku, i sve što radim radim za njih i budućnost svakog deteta u Srbiji i svakog srpskog deteta“, rekao je Selaković.

Ministar je istakao da je Beograd grad koji se ubrzano mienja i raste, grad u koji hrle svi sa Balkana, i poželio srpskoj deci iz regiona da što češće dolaze i upoznaju Srbiju.

Govoreći o znamenitostima Beograda, Selaković je posebno izdvojio Hram Svetog Save i podvukao da smo svi veoma ponosni na najljepši pravoslavni hram u svetu.

„Želim da vidite i Novi Sad i Niš, Vrnjačku banju, Studenicu, Drvengrad, Zlatibor, Sombor, Vršac, da vidite kako lepa mesta ovde postoje i koliko je naša Srbija divna zemlja“, rekao je ministar.

Selaković se posebno osvrnuo na natpis na dječjim majicama „Učimo ćirilicu“, i poručio da je važno da uče i druge jezike, ali da ne zaborave naš srpski jezik i ćirilicu.

„Ako mi Srbi ne budemo čuvali ćirilicu, neće je niko sačuvati za nas“, rekao je ministar.

Konstatujući da su ovoj grupi učesnika Ljetnjeg kampa i djeca iz dalmatinskog Kosova, Selaković je poručio da Srbi ne mogu da pobjegnu od svog Kosova a ni Kosovo od njih.

„To je deo naše duše, našeg identiteta i genetskog koda, to je motiv naše borbe i života naše nacije“, naglasio je ministar.

Takođe, ministar je izrazio zadovoljstvo što je s učesnicima Ljetnjeg kampa i njihov sveštenik i naglasio da to upravo pokazuje da tamo gdje opstaje srpska crkva, opstaje i naš narod.

Selaković je poželeo organizatorima Ljetnjeg kampa da što više djece dovode u Beograd, rekavši da će ih u Ministarstvu spoljnih poslova uvijek čekati otvorena vrata.

„Vama želim da budete uzorni građani u državi u kojoj živite, ali da volite i čuvate svoj srpski rod, srpsko pravoslavno ime, ćirilicu i naš srpski jezik“, zaključio je Selaković.

Dobrodošlicu učesnicima Ljetnjeg kampa poželjela je i supruga predsjednika Srbije Tamara Vučić.

„Pored toga što ste dobri učenici i izvršavate svoje obaveze, svako od vas ima i neki hobi. Neko se bavi sportom, muzikom, pevate, bavite se folklorom, glumom. Ako danas treba da vam dam savet, onda je upravo to da zadržite svoje hobije. Oni će vam pomoći u periodu adolescencije da tu snažnu energiju usmerite u dobrom pravcu“, poručila je Tamara Vučić.

Takođe, poželjela je da iz Srbije ponesu dobre emocije i lijepa iskustva koja će ih uvijek iznova vraćati ovdje.

Djeca su danas imala priliku da posjete i Muzej srpske diplomatije, koji se nalazi u zgradi Ministarstva spoljnih poslova, gdje su upoznata sa delima velikih srpskih diplomata.

Djeca i njihovi pratioci bili su danas i gosti patrijarha srpskog gospodina Porfirija.

Protekla tri dana boravili u Novom Sadu gdje su ih u Gradskoj kući dočekali gradonačelnik Miloš Vučević i direktor pokrajinskog Fonda za izbjegla, raselјena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo Djeca su posjetila i manastir Veliku Remetu i brojen znamenitosti.

Predsjednik Udruženja građana ”Posavina” Damir Ivetić koji je sa djecom boravio u Srbiji naglasio je da je ova posjeta od velikog značaja zbog povezivanja djece iz regiona sa maticom Srbijom i upoznavanja srpske tradicije i kulture.

Ivetić navodi da je danas iskoristio priliku da ministra Selakovića upozna sa položajem srpskog stanovništva u Posavskom kantonu i potrebama za njihov opstanak na tim prostorima.

U grupi koja je posjetila Ministarstvo bilo je 44 djece, uzrasta od 7 do 14 godina iz Uzdolja, Vira, Kule Atlagića, Islama Grčkog, Radučića, Nunića, Zadra, Bribira, Đevrsaka, Riđana, Odžaka, Bosanskog Grahova, Drvara, Bosanskog Petrovca i Glamoča.

Letnji kamp za srpsku decu iz regiona se organizuje u periodu od 4. do 9. jula 2021. godine u Novom Sadu i Beogradu. Organizatori kampa su narodna poslanica Sanja Lakić i Duško Ćutilo, direktor Pokrajinskog fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu.

”Cilj letnjeg kampa je da decu iz regiona upoznamo sa istorijom, kulturom, tradicijom, kao i sa institucijama Srbije, prirodnim lepotama i turističkim potencijalima. – Nameravamo da sledeće godine kamp ovuhvati sve krajeve u regionu gde žive Srbi i da bude održan baš u Novom Sadu”,  rekao je Duško Ćutilo, direktor Pokrajinskog fonda.

Prethodni članak“Uskoro dolazi kineska vakcina i počinje masovna imunizacija u Srpskoj”
Naredni članakČudesna Mostarka Lana Pudar postala juniorska viceprvakinja Evrope (video)