SRPSKA DELEGACIJA POSMATRA IZBORE ZA PREDSJEDNIKA RUSIJE: Na izborima u Moskvi po prvi put i jedan Hercegovac

Delegacija Skupštine Srbije doputovala je u Moskvi gdje će poslanici biti posmatrači na izborima za predsjednika Rusije na kojima će, gotovo je sigurno, pobjedu odnijeti Vladimir Putin.

Petoročlana delegacija Srbije koju čine Milimir Vujadinović i Vladimir Đukanović, poslanici Srpske napredne stranke (SNS) u Parlamentu Srbije, Bojan Torbica iz Pokreta socijalista, Lidija Šarac iz Srpske narodne partije i Dijana Radović iz Socijalističke partije Srbije danas je imala prijem u Savjetu Ruske Federacije (Gornji dom).

Vujadinović je prvi Hercegovac u istoriji koji posmatra provođenje izbora za ruskog predsjednika.

Elena Afanasjeva i Milimir Vujadinović

Srpska delegacija sastala se u Savjetu Ruske Federacije sa šefom grupe za saradnju Savjeta Ruske Federacije i Narodne skupštine Republike Srbije, Elenom Afanasjevom i članicom Savjeta Olgom Epifanovom.

Elena Atanasjeva je istakla poseban odnos Rusije i Srbije navodeći da je potpisana  Deklaracija o strateškom partnerstvu. ”Veoma cijenimo poziciju Srbije u vezi sa sankcijama koje su zapadne zemlje nezakonito uvele protiv Ruske Federacije”, kazala je Atanasjeva.

Ona je naglasila da ruski senatori smatraju da se međuparlamentarna saradnja sa Srbijom jača u svim oblastima. ”U Savjetu Federacije formirana je i djeluje Grupa prijateljstva sa Narodnom skupštinom Srbije, koja broji više od dvadeset članova. Neophodno je promovisati razvoj međuregionalnih veza Srbije i Rusije, jačati interakciju javnih, ženskih i omladinskih organizacija“, rekla je  Atanasjeva, a sapšteno je iz Savjeta Federacije.

Srpski poslanici su visoko ocijenili nivo bilateralnih odnosa i izrazili spremnost da nastave kontakte sa ruskim kolegama.

Vujadinović, koji je šef srpske parlamentarne delegacije, kaže da su na sastanku  istakli značaj daljeg razvoja rusko-srpskih odnosa, koji se definitivno nalaze pod velikim pritiskom, zbog političkih i vojnih sukoba, čiji se epicentar danas nalazi na istoku Evrope.

”Veliki je ponos i u ovom svjetskom centru, čuti pohvale i poštovanje, za politički stav koji jedino Srbija danas izražava u Evropi, a zasniva se na neutralnosti i čuvanju političke nezavisnosti Srbije i samostalnom donošenju odluka, isključivo u interesu i na korist Srbije i srpskog naroda, pri tom neprestano apelujići i radeći za mir i rješavanje svih sukoba pregovorima. Taj uspeh svakako jeste zasluga političkih odluka srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i SNS-a na čelu sa predsjednikom Milošem Vučevićem”, istakao je Vujadinović.

On je dodao da se delegacija Srbije još jednom zahvalila za pomoć Srbiji u borbi za očuvanje Kosova i Metohije, kao i na poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazumima, te zamolili za nastavak takve politike na nivou Savjeta Ruske Federacije.

U Rusiji je počelo glasanje na izborima za predsjednika Rusije. Prvi će svoje pravo glasa iskoristiti stanovnici Kamčatke, gdje su biračka mjesta već otvorena – glasaće se od 8.00 do 20.00 časova od 15. do 17. marta.

Centralna izborna komisija je registrovala četiri predsjednička kandidata: Nikolaj Haritonov (Komunistička partija), Leonid Slucki (LDPR), Vladislav Davankov (Novi ljudi) i Vladimir Putin (samostalni kandidat).

Za izbore je pripremljeno više od 94.000 biračkih mjesta i odštampano 113,6 miliona glasačkih listića. Moći će se glasati i elektronskim putem, ako se birač prethodno registrovao u navedenom sistemu.

CIK će saopštiti preliminarne rezultate glasanja ujutro, 18. marta. Komisija će izaći sa prvim rezultatima u 21:00, 17. marta.

Od 25. februara do 14. marta se glasalo na udaljenim i teško pristupačnim mjestima, uključujući na polarnim stanicama i na brodovima na moru. Rusi u inostranstvu su u diplomatskim predstavništvima mogli da iskoriste svoje pravo glasa. Glasanje se obavlja na 288 biračkih mjesta u 144 zemlje.

Ruska Centralna izborna komisija je u januaru navela da će izbore posmatrati “od 500 do 1.000 međunarodnih posmatrača iz više od 100 država i od 13 do 15 međunarodnih organizacija”.

“Poslali smo pozive u 95 država. To su naši partneri sa kojima Centralna izborna komisija ima saradnju, na bilateralnom nivou i kroz međunarodne izborne organizacije”, izjava je predsjednice komisije Ele Pamfilave.

Poziv je izostao za države sa spiska “neprijateljskih”, među kojima su sve članice Evropske unije, Sjedinjene Američke Države (SAD), Velika Britanija, kao i zapadnobalkanske države Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Albanija.

Prethodni članakHaris Džinović otkrio nove šokantne detalje razvoda od Meline
Naredni članakPredsjednički izbori u Rusiji