SRBINA IZBACUJU IZ STANA U CENTRU MOSTARA: POKUŠAVAJU MI OTETI STAN, VEĆ SU GA DALI NEKOM IVICI GUDELJEVIĆU IZ BRČKOG

Dragan Zlatković iz Mostara danas je preživio pravu dramu kada su zaposlenici Gradske uprave Mostara došli na vrata njegovog stana na adresi Brune Bušića 4, u centru Mostara, da ga deložiraju.

”U šoku sam. Bolestan sam i nisam otvorio vrata. Došli su da me deložiraju iz mog stana u kome živim 40 godina, ovdje mi je lična, vozačka zdravstveno osiguranje, posao, staž. Moj stan su dali izvjesnom Ivici Gudeljeviću iz Brčkog. Zamislite apsurda da smo sa Gudeljevićem zbog svoga stana 20 godina po sudovima. Sve presude su išle u našu korist, odnosno korist moga pokojnog oca. Kantonalni sud, pa Vrhovni sud Federacije BiH, pa potom ponovo Kantonalni sud, presudili su u našu korist, ali sve to nije dovoljno. Ponovo mi kucaju na vrata i hoće da mi otmu stan u centru Mostara. Ovo je klasična otimačina, korupcija. Ako se ne poštuju ni sudske odluke ne znam šta da misli već da sve ovo ima i političku pozadinu”, kaže Zlatković za Top Portal.

On je u nevjerici, jer su presude u njihovu korist bile prije dvadeset godina, a danas traže deložaciju.

Zlatković je razočaran, ogorčen, ne može da vjeruje šta mu se dešava. Predočava svu dokumentaciju koja svjedoči dvadesetogodišnjoj pravnoj drami i borbi ove porodice za svoju imovinu.

Velisav Zlatković, otac Dragana Zlatkovića, 1998. godine podnio je zahtjev za povrat trosobnog stana u Mostaru na adresi Brune Bušića 4, površine 85 metara kvadratnih. Tadašnja opština Mostar – Jugozapad odbila je Zlatkoviću da vrati stan. Ovaj postupak okončan je presudom Kantonalnog suda Mostar 2003. godine i 2010. godine Zlatković je  uveden u posjed stana od kada neometano koristi stan.

Velisav je prije rata kupio stan od vojke, sačinio ugovor koji je prema zakonskim propisima ovjeren od strane pravobranioca i suda i predat na ovjeru Poreskoj upravi. Plaćena je kupoprodajna cijena, a po praksi suda to se smatra imovinom, jer su ispunjeni svi uslovi  po sadašnjoj sudskoj praksi da se stan uknjiži. Dakle svoj stan platili su 14.2.1992. za šta posjeduju sve dokaze.

Problemi nastaju kada je Ivici Gudeljeviću zaposlenom u Ministarstvu odbrane FBiH stan dodijeljen 2005. godine, odnosno nakon donošenja presude Kantonalnog suda u Mostaru da se Zlatkoviću vraća njegov stan, što je nezakonito i suprotno članku 11 Zakona o stambenim odnosima. Ivica Gudeljić je pokušao putem suda da ishodi ponavljanje postupka međutim Vrhovni sud FBiH ga je odbio 6.2.2008. godine.  Odbačena tužba Gudeljevića od strane Kantonalnog suda Mostar za ponavljanje postupka koji je okončan presudom od 9.12. 2003. godine. Velisav umire 26.11.2023 godine, a prije toga je sinu Draganu Zlatkoviću kod notara prepisao stan.
Služba za zajedničke poslove Federacije BiH pribavila je iz Vojno- stambenog fonda Srbije da je 2006. Velisavu u zakup dodijeljen stan u Beogradu. Taj akt je iz 2014. Na temelju toga, Služba za zajedničke poslove FBiH, koja je preuzela upravljati imovinom Federalnog ministarska odbrane, dostavljaju Gradu Mostaru akt i traže deložaciju Zlatkovića.
Zlatkovićev advokat tvrdi da Gradska uprava nije mogla donijeti rješenje, jer je presuda na snazi. ”Postupak je okončan presudom iz 2003. godine i ne može se vršiti obnova postupka jer su prošli zakonski rokovi niti Grad Mostar može ignorisati presudu. Grad Mostar donosi nezakonito rješenje 12.9.2022. koje nikada nije uručeno Velisavu Zlatkovicu i isto je stavljeno na oglasnu ploču Grada Mostara. Tim rješenjem je stan Velisava Zlatkovića koji je vraćen presudom stavljen na raspolaganje Službi za zajedničke poslove organa i tijela Federacije. Grad Mostar dalje navodi da su višestruki korisnici i da im prestaje pravo korištenja stana i navode da Velisav Zlatković ima na raspolaganju stambenu jedinicu u Beogradu i da su dužni predati ključeve Gradu Mostaru. Ne navode nigdje  ugovor o kupoprodaji koji je zaključen između Vojno građevinske direkcije Sarajevo, bivšeg SSNO-SFRJ i Zlatković Velisava”, navodi advokat.
Dragan Zlatković dodaje i to da je federalno pravobranilac jasno kazao da je stan imovina Zlatkovića po svim važećim domaćim i evropskim zakonskim propisima.
”Boli me što mi se ovo dešava u mom gradu. Sumnjam u sve i svašta, ali ipak još uvijek vjerujem da u ovom gradu i drži vladaju zakoni i pravda”, navodi Zlatković.
Kontaktirali smo i Grad Mostar. Šef odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara Božo Ćorić navodi da je Grad Mostar, po zakonu, samo izvršilac zahtjeva Službe za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH. ”To je vojni stan koji pripada ministarstvu odbrane FBiH, odnosno Službi za zajedničke poslove organa i tijela FBiH. Oni su nama dostavili popis od 38vstanova gdje trebamo izvršiti deložaciju. Radi se po nalogu Službe za zajedničke poslove, a ne o odluci ili hiru Grada Mostara. Ako je došlo do nekih promjena, nama Služba treba dati instrukciju”, kaže Ćorić.
Presuda Kantonalnog suda u Mostaru iz 2003. godine 
Presuda Vrhovnog suda Federacije BiH u korist Zatkovića
Rješenje kojim Zlatkovićev stan dodjeljuju Ivici Gudeljeviću 
Prethodni članak(FOTO) PRVE SLIKE IZ NJEMAČKE Ceca došla da bodri zeta
Naredni članakSAD UVELE SANKCIJE ZA SEDAM KOMPANIJA I DVA PRIVREDNIKA IZ REPUBLIEK SRPSKE, EVO ŠTA SU NAVELI