Srbima još nije obnovljena imovina niti vraćeno poljoprivredno zemljište

I poslije četvrt vijeka od hrvatske vojne akcije “Oluja” u Hrvatskoj još nije obnovljena uništena srpska imovina niti je vraćeno oduzeto poljoprivredno zemljište srpskim vlasnicima, saopštio je Komesarijat za izbjeglice Srbije povodom 26 godina od ove akcije.

Hrvatska nije sprovela Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kojim se Srbima garantuje proporcionalna zastupljenost i zapošljavanje u organima državne uprave, policiji, pravosuđu i drugim javnim institucijama, a jedno od važnih neriješenih pitanja su i dospjele, a neisplaćene penzije, naveo je Komesarijat.

Hrvatska vojna akcija “Oluja” u kojoj je sa vjekovnih ognjišta iz Hrvatske protjerano više od 200.000 Srba, jedan je od najtežih i najtužnijih dana za srpski narod

Komesarijat u saopštenju navodi da je to dan za sjećanje, za parastose i pomene, za paljenje svijeća i tugovanje za više od 1.700 poginulih i nestalih, od kojih se za 770 ni dan danas ne zna gdje im je grob.

U saopštenju se podsjeća da je građanski rat 90-tih godina prošlog vijeka na prostoru nekadašnje Јugoslavije doveo do egzodusa velikog broja izbjeglica u Srbiju, gdje je utočište potražilo gotovo 618.000 Srba iz Hrvatske i BiH, a nakon bombardovanja 1999. i više od 200.000 interno raseljenih sa Kosova i Metohije.

Srpsko narodno vijeće u Hrvatskoj, navodi se u saopštenju, svake godine, na žalost, bilježi povećanje broja slučajeva govora mržnje i nasilja na osnovu etničke pripadnosti, kao i povećan broj oštećivanja sakralnih objekata i srpske imovine.

Komesarijat za izbjeglice Srbije napominje da kontinuirano radi kako na stambenom zbrinjavanju tako i ekonomskom osnaživanju izbjeglica i interno raseljenih lica.

U doba najvećeg priliva izbjeglica 60.000 ljudi bilo je smješteno u 700 kolektivnih centara, koji su svi osim jednog zatvoreni.

Iz budžeta Srbije i obezbijeđenih donatorskih sredstava stambeno je zbrinuto 24.481 porodica /dodjelom 4.374 seoska domaćinstva, 13.731 paketa građevinskog materijal, 643 montažne kuće, dodjelom 5.733 stambenih jedinica, a ekonomski osnaženo je 21.905 porodica/.

U saopštenju se podsjeća da je kroz Regionalni stambeni program, koji je u punom zamahu, do sada krov nad glavom obezbijedilo gotovo 5.825 porodica, završene su zgrade u 36 lokalnih samouprava, a gradilišta su otvorena u još 20 opština i gradova.

Useljen je 1.941 stan, dodijeljeno 2.004 paketa građevinskog materijala, izgrađeno 305 montažnih kuća i kupljeno 1.575 seoskih domaćinstva za izbjeglice iz BiH i Hrvatske.

Kroz pregovore sa donatorima i partnerima na ovom Programu, Komesarijat je obezbijedio sredstva za dodatnih 1.900 stambenih rješenja za izbjeglice.

Komesarijat je istakao da se ne smiju zaboraviti neriješena otvorena pitanja koja otežavaju postizanje trajnih rješenja za izbjegličku populaciju, kao i stambene potrebe i nerešena druga pitanja za više od 200.000 interno raseljenih sa Kosova i Metohije.

Prethodni članakOglasio se i UKC RS o slučaju kakav se ne pamti: Žena koja je lažirala trudnoću i porođaj, najmanje četiri dana se KRILA U BOLNICI
Naredni članakTiodorović: Broj hospitalizovanih ukazuje da delta soj potiskuje britanski