Srbija sve bliža uvođenju kovid propusnica

Krizni štab za borbu protiv virusa korona na sutrašnjem zasijedanju tog tijela ići će u pravcu uvođenja kovid propusnica, najavio je zamjenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu Radmilo Janković.

Komentarišući drastičan porast broja novooboljelih od virusa korona i ubrzano punjenje bolnica, Janković je poručio da je krajnje vrijeme da se nešto uradi kako bi se epidemija obuzdala.

“Nešto mora da se učini. Mislim da smo dostigli maksimum sa vakcinacijom, ne mislim da se sada može još mnogo toga učiniti apelima”, rekao je Janković za RTS.

On smatra da je necivilizacijski da medicinsko osoblje koje ne želi da se imunizuje u bolnici zarazi pacijente koji zbog zdravstvenih razloga ne mogu da se vakcinišu.

Naglasivši da u Srbiji trenutno ima gotovo 1.000 pacijenata na bolničkom liječenju, Janković je upozorio da će zdravstveni sistem biti opterećen uprkos tome što je otvorena i nova kovid bolnica u Novom Sadu.

Govoreći o početku školske godine, on je ocijenio da, ako to bude neophodno, treba izvršiti i neku vrstu pritiska na prosvjetne radnike da se vakcinišu, što bi, kako kaže, moglo da motiviše i roditelje da pristanu da se njihova djeca vakcinišu.

Prema posljednjim podacima, najviše vakcinisanih u Srbiji je u kategoriji između 70 i 79 godina, u kojoj je bar jednom dozom imunizovano 78,6 odsto te populacije.

U dobi između 18 i 24 godine vakcinisano je 15 odsto, a 33,6 odsto među građanima starosti između 25 i 49 godina.

U populaciji od 50 do 59 godina registrovano je 49,9 odsto imunizovanih.

Prethodni članakStiglo ukupno 25.000 doza druge komponente vakcine Sputnjik
Naredni članakApel iz mostarske Covid bolnice: Situacija je lošija nego ikada, tražimo rigorozne mjere