Srbija pustila plin BiH

Za BiH su obezbijeđene nove količine gasa jer su otvoreni ventili u Zvorniku, zahvaljujući kompaniji “Srbijagas”, saopšteno je sinoć iz Vlade Kantona Sarajevo.

Na sastanku u Vladi Federacije BiH konstatovano je da je izuzetnim naporima i lobiranjem, te uspostavljanjem direktne komunikacije sa stručnjacima iz regiona dio gasa pušten i prema BiH.

Naglašeno je da je kompanija “Srbijagas” danas obezbijedila interventne količine gasa iz Mađarske, kao i da je u poslijepodnevnim časovima nakon dugog procesa lobiranja okupljenih u zgradi Vlade FBiH dio gasa pušten i prema BiH.

“U gasnom sistemu pritisak polako raste, već imamo informacije da na mjernim stanicama u Zvorniku stižu veće količine gasa. U kasnim večernjim i ranim jutarnjim časovima očekujemo 300.000 metara kubnih gasa, dok u narednim danima možemo očekivati potpunu normalizaciju snabdijevanja gasa prema BiH”, naglasio je direktor “Sarajevogasa” Edis Baković.

On kaže da pozajmice gasa između zemalja koje graniče nisu neuobičajena praksa među dobavljačima i primjenjuje se kada neka od susjednih zemalja ima višak ili manjak pomenutog energenta.

Sastanku organizovan na poziv federalnog ministra Nermina Džindića, osim Bakovića, prisustvovali su ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoline Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović, direktor “Energoinvesta” Bisera Hadžialjević, vršilac dužnosti direktora “BH gasa” Mihajlo Krmpotić, te direktor KJKP “Toplane” Sejfo Ušanović.

Kvar na gasovodu u mjestu Vetrino na istoku Bugarske dogodio se rano jutros.

Gasovod prema Rumuniji je najvećim dijelom osposobljen, a na cijevi koja ide prema Srbiji odnosno BiH, radovi i dalje traju, te se u toku sutrašnjeg dana očekuje normalizacija isporuke gasa prema BiH, navodi se u saopštenju.

Srna

Prethodni članakĆurić, Đokić – Solarne elektrane na Zupcima donijeće i do 2.000.000 KM u gradski budžet
Naredni članakOblačno sa kišom i pljuskovima