SRBIJA: Obezbjeđena treća doza vakcine za sve koji su se vakcinisali prije šest mjeseci

 

Od 17. avgusta u Republici Srbiji otpočela je vakcinacija trećom, takozvanom buster dozom vakcine, za sve one koji su revakcinisani prije više od šest mjeseci. U Republici Srbiji se od 24. decembra 2019. godine sprovodi vakcinacija stanovništva protiv korona virusa, a 51.7 odsto punoljetnog stanovništva je primilo dvije doze vakcine, navodi se u informaciji Ministarstva spoljnih poslova Srbije o procesu vakcinacije u Republici Srbije.

Srbija je obezbjedila dovoljan broj vakcina i građani mogu izabrati vakcinu koji će primiti: Fajzer, Sinofarm, Sputnjuk V ili Astrazeneku.

Institut Gamaleja iz Rusije 1. septembra odobrio je za upotrebu 550.000 doza vakcine Sputnjik V, koje su proizvedene na Torlaku do 13. avgusta.

Od 550.000 doza – 275.000 komponente 1 i i 275.000 komponente 2, spremne su za upotrebu u Srbiji, s oznakom proizvedeno u Srbiji, dok će da će odluku o eventualnom izvozu donijeti Vlada Srbije i predsjednik Republike Aleksandar Vučić.

2. septembra je otvorena kovid bolnica u Novom Sadu, četiri mjeseca nakon početka izgradnje. U pitanju je treća kovid bolnica u Srbiji, posle Batajnice i Kruševca, koja je od 3. septembra počela da prima pacijente oboljele od koronavirusa.

Sirovina za proizvodnju kineske vakcine u Srbiji 4. septembar je stigla u Beograd, a do oktobra će “Hemofarm” proizvoditi vakcinu za proces testiranja. Eksperti koji prate čitav proces testiranja i početak punjenja su stigli u Srbiju i rade sa domaćim stručnjacima na pripremi.

Nakon testiranja, u oktobru će započeti i punjenje vakcine. Plan je da se napuni oko šest miliona doza do kraja godine. Te doze će biti namijenjene prvenstveno građanima Srbije, a ako bude višak razmotriće se i izvoz u region.

Kamen temeljac fabrike za proizvodnju kineskih vakcina u Srbiji biće položen 9. septembra.

Srbija je tokom pandemije pokazala visok stepen odgovornosti i solidarnosti doniravši blizu milion doza vakcina i planira da, u skladu sa mogućnostima, sa tim trendom nastavi.

Više 200.000 doza vakcina donirano je regionu, blizu 200.000 građana regiona vakcinisano je u Srbiji, Češkoj Republici donirano je 100.000 doza, 50.000 doza vakcina donirano Iranu, 40.000 doza vakcina Tunisu

Tokom nedavne posjete ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića zemljama Afrike i Bliskog Istoka donirano je 200.000 doza vakcina.

Prethodni članakU FBIH samo 25% osoba starijih od 60 godina potpuno vakcinisano
Naredni članakĐoković u finalu US Opena