Srbija na 5. mjestu u svijetu po broju ukupno vakcinisanih

Srbija već više od mjesec dana vakciniše svoje stanovništvo u borbi protiv Kovida-19. Masovna vakcinacija počela je 19. januara.

Građani se prijavljuju putem eUprave ili telefonski – putem kontakt centra, nakon čega dobijaju poruku o terminu vakcinacije.

U Srbiji, građani mogu da izaberu vakcinu koju žele da prime, a u dostupne
su tri vakcine – „Fajzer“, kineska „Sinofarm“ i ruska „Sputnjik Ve“.

Srbija je i dalje na drugom mjestu u Evropi po stopi vakcinisanih na milion stanovnika i po broju vakcinisanih na 100 stanovnika. Ispred Srbije je samo Velika Britanija.

Srbija je na 5. mjestu u svetu po broju ukupno vakcinisanih, a na šestom mjestu u svetu smo po broju izdatih vakcina na 100 stanovnika u proteklih sedam dana.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da je dobio potvrdu da će Srbija prije početka marta obezbjediti još milion vakcina protiv virusa korona.

Prve količine „Fajzerove“ vakcine u Srbiju su stigle 22. decembra.

Srbija je od Kine dobila milion doza „Sinofarm“ vakcina koje su stigle 16. januara.

U Srbiju je 29. januara stiglo 40.000 doza ruske vakcine „Sputnjik Ve“. Tokom februara i marta očekuje se da će biti isporučene i ostale količine, od ukupno dva miliona doza ruske vakcine.

9. februara u Srbiju je stigao i novi kontingent od 50.000 vakcina „Sputnjik Ve“ iz Rusije.

Takođe, juče su u Srbiju stigli i ruski eksperti, koji su sa srpskim stručnjacima razgovarali kako da se što prije otpočne proizvodnja ruskih vakcina u Srbiji. Posjetili su Institut Torlak kako bi procjenili tehnološke i kadrovske kapacitete Instituta za proizvodnju vakcine „Sputnjik Ve“.

Predsjednik Vučić nedavno je istakao da će Srbija uložiti u nove pogone, novu opremu koja bi zadovoljila sve standarde, a sa ciljem da se vakcina proizvodi kod nas. Vakcina „Sputnjik Ve“ iz naše zemlje bila bi distribuirana u region, ali i u zemlje Evrope.

Dana 10. februara u Srbiju je stiglo još 500.000 kineske vakcine „Sinofarm“.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je obezbjeđeno da 15. i 22. februara stigne još 88.000 doza „Fajzer“.

Do kraja februara u Srbiju stiže i 120.000 do 150.000 „AstraZeneka“, za šta je potpisan ugovor i čeka se zvanična potvrda proizvođača.

Do kraja februara Srbija će imati dva miliona vakcina, kojima će biti vakcinisano milion građana.

Do sada vakcinu je primilo 636.119 ljudi (ne računajući broj revakcinisanih, iako je počela i masovna revakcinacija – 83.262), a prijavilo se više od 950.000 hiljada. (podaci od 11. februara)

Najprije je vakcinu primilo medicinsko osoblje, potom je počela imunizacija korisnika gerontoloških centara, potom vakcinu su primili pripadnici MUP-a, Vojske Srbije i ostalih bezbjednosnih službi, predstavnici medija….

Prosječna starost imunizovanih u Srbiji 65,4 godine, a nešto je niži procenat u velikim gradovima između 62,8 i 63 godine.