Naslovnica Vijesti BiH Srbija će nastaviti da pomaže Srbe u Mostaru

Srbija će nastaviti da pomaže Srbe u Mostaru

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima srpskog udruženja ”Prosvjeta” iz Mostara, koje je osnovano 1902. godine i bavi se kulturnim, prosvetnim, ekonomskim i naučno-istraživačkim radom u cilju čuvanja svih vrijednosti srpske kulture i istorije, saopšteno je iz Vlade Republike Srbije.

Sastanku su prisustvovali predsednica Upravnog odbora udruženja SPKD „Prosvjeta“ Sanja Bjelica Šagovnović i sveštenik Radivoje Krulj, starješina Saborne crkve i Arhijerejski zamjenik episkopa Zahumsko-hercegovačkog.

Brnabić je na početku sastanka čestitala predstavnicima Srba u Mostaru na dobrim rezultatima na lokalnim izborima prethodnog vikenda i izrazila zadovoljstvo time što će Srbi prvi put nakon 1990. godine imati svoje predstavnike u političkom životu u ovom gradu.

Predstavnici udruženja ”Prosvjeta” istakli su da je Republika Srbija u proteklom periodu pomogla mnogo konkretnih projekata koji su bili od velikog značaja za ovu lokalnu zajednicu.

Iz Vlade Srbije podsjećaju da su neki od projekata koje je Vlada Srbije finansirala rasvjeta i asfaltiranje puta u selu Potoci gdje je nastanjen veliki broj srpskog stanovništva, obnova Prosvjetine škole srpskog jezika i kulture kao i organizacija kulturno umetničkih manifestacija od kojih su najznačajnije čuvene Šantićeve večeri poezije.

“Kao jedan od najznačajnijih projekata prepoznata je Saborna crkva u Mostaru, koja je do izgradnje Hrama Svetog Save bila najveći pravoslavni hram na Balkanu. Kako je ova crkva u ratu porušena do temelja, njena obnova započela je 2010. godine a Republika Srbija je najveći donator”, saopšteno je iz Vlade.

Dogovoreno je da će Vlada Srbije i u budućnosti nastaviti da podržava obnovu Saborne crkve koja ima veliki značaj za srpski narod ne samo u Mostaru, već u čitavoj Bosni i Hercegovini.

Predvednici Vlade upućen je poziv da u najskorijoj budućnosti posjeti Mostar i srpsko udruženje „Prosvjeta“, što je ona sa zadovoljstvom prihvatila.

Delegaciju je ugostio i razgovorma u Vladi prisustvovao predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu i narodni poslanik Milimir Vujadinović.