SRBI U HRVATSKOJ I DALJE STIGMATIZOVANI

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je da se Srbi u Hrvatskoj, uprkos datim garancijama, i dalje nerijetko osećaju diskriminisano i stigmatizovano, ali da je Srbija iskreno zainteresovana za unapređenje sveukupnih odnosa sa Zagrebom na ravnopravnoj osnovi i bez uslovljavanja.
Selaković je, učestvujući na video-konferenciji “Erdutski sporazum 25 godina kasnije: pouke za sadašnjost i budućnost”, ocijenio da je potpisivanjem tog sporazuma nadvladao razum i želja za mirom.

On je podsjetio da se Hrvatska ovim sporazumom obavezala na garantovanje svih manjinskih i drugih prava pripadnicima srpske zajednice koji su ostali da žive na prostoru istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

“Iako su brojni pozitivni efekti Erdutskog sporazuma, ne mogu a da ne ukažem da za ovih 25 godina srpskoj manjini u Hrvatskoj nije u punoj meri omogućeno da ostvari svoja prava predviđena, kako ovim aktom, tako i hrvatskim zakonima”, rekao je Selaković.

On je skrenuo pažnju na postojanje negativne opšte atmosfere prema Srbima u Hrvatskoj, što onemogućuje njihovu punu integraciju u hrvatsko društvo, te ukazao da je u nekim sredinama u Hrvatskoj i dalje prisutan i veoma vidljiv otpor upotrebi srpskog jezika i pisma i rješavanju osnovnih egzistencijalnih problema Srba u ruralnim područjima Hrvatske.

Prema njegovim riječima, nevjerovatno je da pojedini lokalni organi donose akte koji su u suprotnosti sa Ustavom i pozitivnim zakonodavstvom Hrvatske, ali i sa međunarodno preuzetim obavezama, među kojima treba izdvojiti Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima.

“Nepriznavanje minimalnog jezičkog pluralizma i odsustvo tolerancije u dosadašnjem periodu predstavljalo je ozbiljan problem. Kampanja za proglašavanje ćiriličkog pisma agresorskim dodatno je otežala ostvarivanje prava na obrazovanje i pojačala stigmatizaciju Srba u Hrvatskoj”, kaže Selaković.

On je istakao da Srbija nacionalne manjine Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji vidi kao most koji spaja i kao faktore koji u velikoj mjeri mogu doprinijeti dodatnom razvoju dvije države i društava, ali i sveukupnih srpsko-hrvatskih odnosa.

Selaković je podsjetio na sve što je Srbija uradila za poštovanje prava hrvatske manjine, od obezbjeđivanja 600.000 evra za otkup rodne kuće bana Jelačića u Novom Sadu, do osnivanja lektorata na hrvatskom jeziku, obnavljanja domova kulture…

Selaković je istakao da su politički odnosi Srbije i Hrvatske od posebne važnosti za očuvanje stabilnosti u cijelom regionu.

On je naglasio da je Srbija suštinski i iskreno zainteresovana za unapređenje saradnje i razvijanje sveukupnih odnosa sa Hrvatskom, na ravnopravnoj osnovi i bez uslovljavanja.

“Ukoliko se obe strane opredele za uzdržavanje od zapaljive retorike, za osudu govora mržnje i etnički motivisanih napada, za promociju antifašizma i multietničnosti kao bogatstva, time bi se znatno uticalo na smanjenje negativnih pojava i stvaranje pozitivne klime u našim zemljama”, ocijenio je Selaković.

On je istakao da Srbima i Hrvatima nije teško da dođu do onoga što će ih razdvajati, ali da su političke elite dužne da, u interesu svojih građana i budućih generacija, tragaju neprestano za zajedničkim interesima oba naroda.

“Kako budu stasavale nove generacije neopterećene prošlošću tako ćemo biti sposobniji da rešavamo probleme”, naglasio je Selaković.

Na panelu, na kojem je govorio Selaković, učestvovali su i šef hrvatske diplomatije Goran Grlić Radman i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.