Srbi traže ocjenu ustavnosti naziva prelaza Svilaj

Predstavnici Srba u Posavskom kantonu pripremaju zahtjev za ocjenu ustavnosti naziva graničnog prelaza Svilaj, koji bi danas trebao da bude zvanično otvoren, jer, tvrde, imaju za to uporište u knjigama.

Odbornik SNSD-a u Skupštini Odžaka Damir Ivetić kaže da će pokrenuti ocjenu ustavnosti naziva graničnog prelaza.

– Kompletan granični prelaz, uz terminale i ostale objekte, nalazi se na katastarskoj opštini Novi Grad, mjesne zajednice sa srpskom većinom, i nema apsolutno nikakvih dodirnih tačaka sa katastarskom opštinom Svilaj, u kojoj većinom žive Hrvati – rekao je Ivetić za Glas Srpske.

On je dodao da naziv mosta neće osporavati, te napomenuo da je mjesna zajednica Novi Grad najveće srpsko povratničko mjesto u Posavskom kantonu, gdje sada živi oko 300 Srba.

– Ne tražimo izmjene u srži graničnog prelaza, već dopunu. Može se zvati i granični prelaz Svilaj-Novi Grad. U prilog našem zahtjevu ide i izvod iz katastra iz kojeg se vidi da su kompletan terminal i prateći objekti na katastarskoj opštini Novi Grad – naveo je on.

Ivetić ističe da su na te činjenice već nekoliko puta upozoravali lokalne vlasti.

– Ni ovim sada ne želimo da izazivamo nikakav revolt kod drugih, niti da osporavamo značaj graničnog prelaza, ali samo želimo da bude ispravljena ova nepravda prema srpskom narodu – rekao je Ivetić.

Prethodni članakJoš 16 slučajeva korone u Bileći
Naredni članakVulin Kurtiju: Dok Vučić vodi Srbiju, Kosovo neće biti država