SRBI NA VISOKIM POZICIJAMA NA HRVATSKIM I BOŠNJAČKIM LISTAMA U MOSTARU- Tri Srpkinje uzdanice HDZ-a

Izborne liste za Mostar predate su juče, a u javnosti su već objavljene pojedine liste ili zvučnija imena s listi.

Ono što je posebno poražavajuće jeste činjenica da su hrvatske i bošnjačke stranke na svoje liste stavile veliki broj Srba kako bi “oteli“ srpske pozicije u Gradskom vijeću Mostara, kao što su to činili i godinama unazad.

Za očekivati je bilo da se na tim listama nađe poneki Srbin, međutim sve stranke su ovoga puta na visoke pozicije stavile Srbe.

No najveće iznenađenje je lista HDZ-a BiH na čijoj se gradskoj- centralnoj listi do broja devet nalaze čak tri Srpkinje iako se ova stranka zalaže za biranje autentičnih predstavnika, te zbog toga traži izmjene izbornog zakona BiH. HDZ svakodnevno upozorava na nelegalnog Željka Komšića na poziciji hrvatskog člana Predsjedništva, no za Mostar i za Srbe autentičnost izgleda ne važi.

Radmila Komadina 

Tako je visoki broj dva  zauzela Radmila Komadina, dugogodišnja glavna savjetnica u Gradskoj upravi Mostara koja je na tu poziciju takođe izabrana kao HDZ-ova vijećnica.

Miljana Kovačević

Peta na listi je javnosti nepoznata Miljana Kovačević koja je, prema našim saznanjima, bila član mostarskog SNSD-a, kao i njen muž.

Treća HDZ-ova Srpkinja je na broju devet- Slađana Gotovac koja je u politiku ušla 2008. preko Narodne stranke Radom za boljitak, ali je nakon izvjesnog vremena dres Lijanovićeve stranke zamijenila HDZ-ovim.

HDZ očigledno ide na to da uz petnaest Hrvata izabere i tri Srbina i tako dobije većinu u Gradskom vijeću.


No isti plan ima i SDA na čijoj listi, koju su napravili zajedno s SBB-om, DF-om, SBiH-om i BPS-om, je takođe više Srba među kojima Nataša Jekić, voditelj Plesnog kluba “Mo-stars“.

Sergio Šotrić

Aleksandar Pikula 

Visoko na probosanskoj listi je i poznati aktivista iz dijaspore Sergio Šotrić, te izvjesni Aleksandar Pikula kadar SBB-a Fahrudina Radončića koji je na Opštim izborima 2018. takođe bio na listi SBB-a, a zauzvrat je navodno dobio dobro plaćen posao.

Goran Kosanić                                               

 

Miljan Rupar 

I SDP je na svojoj gradskoj listi Srbe visoko rangirao te su tako među prvih deset sekretar federalne “Prosvjete“ Goran Kosanić i profesor Miljan Rupar.

Na izbore ide i jedinstvena srpska lista “Ostajte ovdje-Zajedno za naš Mostar“ iza koje stoje SNSD, SDS, te srpska udruženja. Ova lista će pokušati po prvi put izabrati svoje predstavnike u Gradsko vijeće Mostara, no sigurno im neće biti lako budući da će mnogo brojniji Hrvati i Bošnjaci pokušati izabrati ko će predstavljati Srbe u Mostaru.

I na posljednjim lokalnim izborima, prije dvanaest godina, bošnjačke i hrvatske stranke izabrale su svoje Srbe – njih pet. HDZ je imao dvoje, te SDA, SDP i Lijanovići po jednog Srbina.

Srbi imaju zagarantovane četiri pozicije u Gradskom vijeću Mostara, no kako je krenulo u Vijeću bi moglo biti i sedam, osam Srba.

Etno-nacionalni biznis  je očigledno dobro unosan posao, a kolika je čija cijena znaće se uskoro nakon izbora.