Srbe uznemirio dolazak velikog broja kosovskih specijalaca u Zvečan; Ne prestaju hapšenja na KiM

U Zvečanu je sinoć bio prisutan veliki broj pripadnika specijalnih jedinica takozvane kosovske policije. Јuče je uhapšenom Nenadu Orloviću iz sjeverne Mitrovice određeno policijsko zadržavanje do 48 sati. Radoš Petrović, koji je prvi uhapšen 29. maja u Zvečanu, uz položeno jemstvo nakon 26 dana pušten je na slobodu. U Gračanici je zbog hapšenja sugrađanina Dragiše Milenkovića održan još jedan protest. Srpska roba još ne može na KiM.

U petak je uhapšen i osmi Srbin na Kosovu i Metohiji od dolaska albanskih gradonačelnika u zgrade opština na sjeveru pokrajine, a određeno mu je i zadražavanje od 48 sati. Kasnije tokom dana je uz jemstvo pušten prvi uhapšeni, Radoš Petrović.

DŽipovi specijalaca kosovske policije blokirali su sinoć ulicu u Zvečanu, što je kod lokalnih Srba izazvalo uznemirenje, jer su u strahu da će doći do novog hapšenja.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj poručio je da je veoma uznemiren situacijom na severu KiM.

– Poslije jučerašnjeg kriznog sastanka imamo vansudska hapšenja kosovskih Srba, marširanje kosovskih bezbjednosnih snaga u Јužnoj Mitrovici i tešku retoriku iz Srbije. Eskalacija se nastavlja i postaje opasna. Nećemo to tolerisati – napisao je Borelj na Tviteru.

Prevoznici sa srpskim tablicama još čekaju na administrativnim prelazima. Priština je dozvolila ulaz onima koji prevoze stranu robu bez obzira na tablice, dok roba iz centralne Srbije i dalje ne može u pokrajinu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković održaće u 10 časova u Vladi Srbije konferenciju za novinare povodom akcije kosovske policije u Zvečanu.

Prethodni članakIstekao rok koji je Srpska postavila Ustavnom sudu BiH – sporna odluka nije poništena
Naredni članak„Mađarska je jedna od zaštitnica Srpske“ Orban iz BiH poslao nekoliko ključnih poruka