Sprema li se totalni rat: Vojska u pripravnosti, Hezbolah najavio osvetu

Nakon što je Izrael izveo napad bespilotnim letjelicama u Bejrutu i nakon što je u tom napadu ubijen visokorangirani zvaničnik Hamasa tenzije na libansko-izraelskoj granici dodatno su porasle.

Povodom napada oglasio se i lider Hamasa Ismail Hanije koji je izjavio kako Hamas neće prestati s napadima uprkos tome što je u napadu ubijen njegov zamjenik Saleh al-Arouri.

“Pokret čije su vođe i osnivači pali kao mučenici za dostojanstvo našeg naroda i naše nacije nikada neće biti poraženi”, rekao je Hanije.

Osim Hamasa reagovao je i Hezbolah te su poručili kako će odgovoriti na izraelski napad.

“Potvrđujemo da ovaj zločin nikada neće proći bez odgovora i kazne. Izraelski napad je ozbiljan napad na Liban, njegov narod, sigurnost i suverenitet”, poručili su.

Nekoliko sati nakon napada oglasili su se i predstavnici izraelske vojske te su saopštili kako je Izrael spreman na sve scenarije, prenosi Kliks.

“Mi smo u visokom stanju spremnosti i pripravnosti za svaki scenario. Najvažnije je reći da ostajemo fokusirani na borbu protiv Hamasa”, zaključio je portparol izraelske vojske Daniel Hagari.

Izrael će u narednim danima, kako je i ranije objavljeno, povući određeni broj vojnika sa područja Gaze. Iako je najavljeno kako bi ovakav potez mogao značiti smanjenje intenziteta rata, mnogi ističu kako postoji šansa da Izrael otvori i drugi front na sjeveru zemlje i da uđe u jači sukob sa pripadnicima Hezbolaha.

Prethodni članakPredsjednik Srpske sa episkopom banjalučkim Јefremom
Naredni članakUžas u Hrvatskoj: Djevojka majci zarila nož u rebra, žena sa teškim povredama zadržana u bolnici