Spojeni stubovi na mostu Počitelj

Najveći most na Koridoru Vc iznad Neretve kod Počitelja je konačno dobio svoj famozni raspon širok 147 metara, nakon što su povezani prvi gigantski stubovi impozantne građevine koja će povezivati hercegovački autoput sa mrežom evropskih saobraćajnica.

Spojni segment rasponske konstrukcije između stubova S3 visokog 92 metra i S4 koji je za jedan metar niži, izbetoniran je, čime su se spojile konzole s gigantskim stubovima u jedan raspon dužine 147 metara. Time su učesnici projekta označili važan pomak na izgradnji impozantne i zahtjevne građevine na hercegovačkom autoputu.

Most je kontinuisani prednapeti gredni most s glavnim rasponom od 147 metara, promjenjivog sandučastog poprečnog presjeka i s jedinstvenom konstrukcijom za oba kolovoza širine 21,92 metra, te stubovima monolitno povezanim s rasponskom konstrukcijom koja se izvodi slobodno konzolnom gradnjom, piše Klix.

Most Počitelj s dužinom od jednog kilometra i visinom od preko 100 metra najveći je most na hercegovačkom autoputu, te uz tunel Prenj i najzahtjevniji objekt na koridoru Vc. U toku izgradnje i u toku ekspoloatacije vrši se oskultacija samog mosta, odnosno osmatranje sa mikrotiangulacionih stubova, koji su postavljeni na okolnim brdima i mjere precizni nivelvan, tako da se stalno provjerava sigurnost i stabilnost mosta, jer je impozantnih i dimenzija i raspona.

Most Počitelj se nalazi u okviru poddionice Počitelj – Zvirovići na Koridoru Vc, a radovi koji su prema prvim planovima trebali biti završeni do kraja 2021. godine su prolongirani zbog okolnosti uzrokovane pandemijom koronavirusa i geoloških uslova tokom samih radova. Izvođač radova je konzorcij, koji čine Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina), a podizvođač radova je Hering iz Širokog Brijega, dok je ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj 28.114.889 eura bez PDV-a. Most Počitelj gradi se u sklopu poddionice Počitelj – Zvirovići na Koridoru Vc, a financira se iz sredstava Evropske investicijske banke (EIB) u visini od 100 milijuna eura i bespovratnim sredstvima Evropske unije u visini od pet milijuna eura, koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Prethodni članakVAZDUŠNA BLOKADA LAVROVU Čeka se potvrda ambasadora da je posjeta Srbiji propala
Naredni članakZaharova: Zatvaranje neba za Lavrova – još jedan u nizu prekida kanala veze