Spojen most na Savi kod Gradiške

Simboličnim zavarivanjem posljednje cijevi željezne konstrukcije i susretom delegacija BiH i Hrvatske na sredini mosta, zvanično je spojen most na Savi kod Gradiške.

Delegaciju BiH predvodio je Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta BiH, a Hrvatske Tomislav Mihotić, sekretar Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

– Ovim smo spojili dvije obale i dvije države i završili najvažniji posao na ovom gradilištu. Premostili smo Savu, mada svi poslovi nisu završeni. Optimista sam da će konačno uređenje mosta, izgradnja pristupnih puteva i druge infrastrukture biti urađena u planiranom roku. Time ćemo, konačno, završiti dugo zagovarani posao i staviti u funkciju most, carinski terminal, granični prelaz i druge objekte od evropskog značaja – izjavio je Mitrović.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Završena je kompletna čelična konstrukcija mosta, a do proljeća će biti završeno i 500 metara saobraćajnice sa strane BiH i 50 metara u Hrvatskoj, nakon čega počinje izgradnja pristupne saobraćajnice u dužini od šest kilometara sa hrvatske strane.

Most na Savi vrijedan je 19 miliona evra, a troškove, po pola, snose BiH i Hrvatska. Hrvatski dio mosta finansira se iz sredstava Evropske unije, koja je i bh. strani obezbijedila grant od 3.2 miliona evra za gradnju mosta.

Prethodni članakIzetbegović se susreo sa Mijatovićem: Ovo je stara koalicija!
Naredni članakVlada Srpske uputila krivičnu prijavu protiv Zolaka