Špirić: Republika Srpska će se odbraniti institucionalnom borbom

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je za RTRS da obračuni sa Republikom Srpskom traju još od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, ali da je trenutno najsloženija i najzaoštrenija situacija u BiH.

Špirić je rekao da je na sceni pokušaj unitarizacije kroz djelovanje OHR-a i nelegalnog visokog predstavnika i stvaranje bošnjačke većine.

– Ono što nisu uspjeli kroz OHR, koji je uvijek uz njih, sada pokušavaju uz Ustavni sud BiH – kaže on, dodajući da je kriza potpomognuta djelovanjem stranog faktora.

Špirić kaže da je izlaz iz ove situacije moguć samo kroz demokratsku borbu i institucionalni odgovor.

– Republika Srpska pokazuje da ima puni kapacitet za institucionalni odgovor, a onima koji joj ne žele dobro to ne odgovara – naglasio je Špirić, dodajući da izazovi u ovim teškim i turbulentnim vremenima zahtijevaju jedinstvo institucija Srpske i svih političkih opcija.

On je poručio da niko nema pravo da odustane od institucionalne borbe da se zaštite prava Republike Srpske.

Špirić je naglasio da je Republika Srpska ta koja uvijek poziva na dijalog i nudi rješenja, između ostalog i zatvaranje OHR-a i donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH.

On je naveo da je nedopustivo da, skoro 30 godina poslije Dejtonskog sporazuma, jedan čovjek donosi zakone i nameće odluke.

– Republika Srpska poziva na razgovor, ne postoji iskreniji faktor od Srpske – istakao je Špirić.

Prethodni članakDanas Ivanjdan
Naredni članakTviter prijeti da će tužiti kompaniju Meta zbog nove platforme Treds