SPC proslavlja SVETOG PAVLA ISPOVJEDNIKA

Sveti Pavle ispovjednik poznat i kao Pavle I Carigradski, bio je carigradski patrijarh u 4. vijeku.

Više puta je svrgavan i ponovo postavljan na mjesto patrijarha zbog borbe sa arijancima.

Prije izbora na mjesto arhiepiskopa Carigrada bio je episkop Soluna. Na mjesto arhiepiskopa, prvi put, izabran je 337. godine nakon smrti arhiepiskopa Aleksandra I. U to je vrijeme rimski car Кonstancije II, koji je bio pristalica arijanstva i koji je vladao istočnim dijelom Carstva, bio u Antiohiji. Bijesan što ga niko nije pitao za mišljenje, organizovao je sinod arijanskih episkopa, koji su svrgnuli Pavla i na njegovo mjesto 339. godine postavili Euzebija Nikomidijskog. Pavle se tada, zajedno sa svetim Atanasijem Velikim, sklonio u Rim koji nije bio pod Кonstancijevom vlašću, gdje je za odbranu pravoslavne vjere zatražio pomoć od pape Julija I.

Nakon Euzebijeve smrti 342. godine, Pavle se, uz podršku pape Julija vraća u Кonstantinopolj gdje preuzima arhiepiskopsku dužnost, ali ga je Кonstancije ponovo progoni i za novog arhiepiskopa postavlja Makedonija. Četiri godine kasnije ga je Кonstancije na pritisak svog suvladara Кonstansa I vratio na mjesto arhiepiskopa.

Nakon nasilne smrti cara Кonstanca, arijevci ponovo progone patrijarha Pavla, ovaj put u grad Кukuz u Jermeniji.

351. godine, u progonstvu, dok je služio Svetu liturgiju napadnut je od arijevaca i udavljen omoforom. Njegove mošti prenesene u Carigrad, u vrijeme cara Teodosija 381. godine, a 1236. u Veneciju, gdje se i danas nalaze.

Pravoslavna crkva slavi svetog Pavla Ispovjednika 6. novembra po julijanskom kalendaru i 19. novembra po gregorijanskom, piše Espresso.

Molitva Pavlu Ispovjedniku

“Ispovijedanjem Božanske vjere, kao drugog revnitelja Pavla, među sveštenicima, pokaza te Crkva. I tvoja krv pravedna vapi ka Gospodu sa Aveljevom i Zaharijinom. Zato oče sveti, moli Hrista Boga, da nam daruje velike milosti. Amin”.

Prethodni članakProsječna plata veća za 273 KM, a CIJENE ŽIVOTNIH NAMIRNICA otišle u nebo
Naredni članak“Nije bilo moguće” Alkaras pošteno priznao da je dobio još jednu lekciju od najvećeg svih vremena