SPC proslavlja Svetog apostola Luku i Svetog Petra Cetinjskog

Pravoslavna crkva danas obilježava praznik Svetog apostola Luke i Svetog Petra Cetinjskog. Današnji praznik je i krsna slava u mnogim srpskim porodicama.

Sveti apostol Luka bio je rodom iz Antiohije sirijske. Јoš u ranoj mladosti izučio je grčku filozofiju, medicinu i živopis.

U vrijeme djelovanja i rada Gospodnjeg ovdje na zemlji, licem u lice sreo se sa Spasiteljem, čuo je Njegovu spasonosnu nauku i bio je svjedok čudesnih djela Njegovih. Zbog toga se njegovo srce ispunilo Božanskom mudrošću i Božanskim znanjem, povjerovao je u Istinitog Boga.Uvršten je u sedamdeset apostola i poslan da propovijeda Božansko jevanđelje u svijetu.

Zajedno sa Kleopom ukazao mu se Vaskrsli Isus, Gospod naš, na putu za Emaus. Po silasku Duha svetoga na apostole, Luka se vratio u Antiohiju i tamo postao satrudnik apostola Pavla, putujući sa njim u Rim, i obraćajući u vjeru Hristovu Јevreje i neznabošce.

Napisao je jevanđelje na molbu mnogih hrišćana, oko 60. godine, a po mučeničkoj smrti apostola Pavla počeo je da propovijeda Јevanđelje Hristovo i po Dalmaciji, Italiji, Makedoniji i drugim mjestima.

Sveti Petar, mitropolit cetinjski rođen je 1749. u Njegušima. Kada je Petru bilo 10 godina, mitropolit Sava Petrović, stric Petrovog oca Marka, doveo ga je u Cetinjski manastir „da uči knjigu”. U dvanaestoj godini primio je monaški postrig, u petnaestoj je poslat u Rusiju na dalje školovanje. Kada se 1766. godine upokojio mitropolit Vasilije, jeromonah Petar se vratio na Cetinje.

Vladika Sava ga je ubrzo rukopoložio za jeromonaha, a nešto kasnije proizveo u čin arhimandrita. Sa blagoslovom mitropolita Save 1777. godine odlazi u Rusiju da prikupi pomoć i traži zaštitu svog naroda. Po upokojenju mitropolita Save 1781. godine, za njegovog nasljednika izabran je Arsenije Plamenac, njegov sestrić, koji je poslije tri godine umro. Tada je za duhovnog i svjetovnog vladara Crne Gore izabran arhimandrit Petar Petrović.

Hirotonisao ga je u episkopa u Sremskim Karlovcima 1784. godine mitropolit Mojsije Putnik. Sveti Petar Cetinjski posebno se zalagao da spriječi krvnu osvetu među srpskim plemenima u Crnoj Gori. Dao je prvi pisani zakonik 1796. godine. Napisao je Istoriju Crne Gore do 1711. godine, Pohvalu Karađorđu Petroviću, nekoliko pjesama i preko 260 arhipastirskih poslanica. Poslije 46 godina arhijerejstva predstavio se u Gospodu, u Cetinjskom manastiru, na današnji dan, 1830. godine u 81. godini zemaljskog života.

Mitropolit Petar, prozvan Petar Cetinjski, poštovan je kao svet još za života. Njegove čudotvorne mošti i danas počivaju u Cetinjskom manastiru.

Prethodni članakPočelo zimsko računanje vremena
Naredni članakS. Makedonija: Drugi krug lokalnih izbora