SPC danas proslavlja Svetog Jovana Zlatoustog: Evo šta bi vjernici trebalo da ispoštuju prema narodnim vjerovanjima

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vjernici danas proslavljaju praznik posvećen Svetom Jovanu Zlatoustu.

Sveti Jovan Zlatousti poštuje se u cijelom hrišćanskom svijetu. Bio je patrijarh u Carigradu i autor knjige “O sveštenstvu”, kao i nekoliko cijenjenih besjeda, zbog čega je i dobio nadimak “Zlatousti”.

Bio je veliki borac protiv jeretika, a često je propovedao o ličnoj i društvenoj etici, braneći siromašne i izrabljivane, a osuđujući bogate i one koji drže vlast.

Poslije sukoba sa caricom Evdoksijom, prognan je u mjesto Koman u Jermeniji gdje je umro 407. godine. Njegove mošti su krstaši 1204. odnijeli iz Carigrada u Rim, gdje su počivale sve dok 2004. dogovorom nisu ponovo vraćene u današnji Istanbul.

Ovaj svetac se u Srbiji smatra jednim od najučenijih svetitelja, pa se vjeruje da se na današnji dan “valja” uzeti neka draga knjiga i iz nje pročitati makar dio, za svoj duševni mir i svetiteljev blagoslov.

– Slava Bogu za sve – bile su njegove posljednje riječi.

Osim na današnji dan, ovaj svetitelj praznuje se i 27. januara, kada se obilježava prenos njegovih moštiju iz jermenskog sela Komana u Carigrad 438. godine.

U nekim krajevima Srbije još se i danas vjeruje da na sutrašnji dan žene ne smiju da u ruke uzimaju vunicu, konac ili igle, jer Jovan Zlatousti ne želi da one na njegov praznik rade.

Današnji praznik slavi se i kao krsna slava, piše Kurir.

Prema vjerovanju naših starih, onaj ko na današnji dan prekine nit (žicu) prekinuo je i svoj život. Zato se 26. novembra do ponoći nikako ne smiju upotrebljavati igle za šivenje i pletenje, kao ni razboj za tkanje.

On se smatra jednim od najučenijih svetitelja, pa bi trebalo danas da uzmete u ruke neku knjigu i pročitate bar nekoliko rečenica.

Prethodni članakZABIJELILO ŠIROM BiH: Na Han Pijesku 27 centimetara snijega
Naredni članak(VIDEO, FOTO) Da li Helez ima fotografije vojnih vježbi ili sportske ratne igre?