SPASOVDAN U MOSTARU: PROSLAVLJENA SLAVA HRAMA U BIJELOM POLJU (FOTO)

Hram Vaznesenja Hristovog u Bijelom Polju kod Mostara proslavio je danas svoju krsnu slavu Spasovdan.

Svetu liturgiju služili su sveštenici iz Mostara i sveštenici prijatelji ovoga hrama. Svetu liturgiju uveličalo je i pjevanje hora iz Kumbora, a nakon službe za sve je priređeno posluženje u parohijskom domu.

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović u propovjedi je kazao da je ovaj događaj od velike važnosti za pravoslavne vjernike.

On je naglasio da se propovjedima često može čuti da je ono kako služimo Bogu u sferi duha i duhovnosti i da je duh na prvom mjestu u odnosu na tijelo. Ipak je naglasio i to da je i pored duhovnog važan i tjelesni život i njegovo spasenje.

„Današnji praznik nam govori o tročlanom tijelu i tome kako je Bog sišao sa neba i postao čovjek, a to znači da je iz svoga božanstva, nedodirljivosti, neograničenosti i svoje duhovnosti sišao među nas i uzeo na sebe sve probleme i uzeo tijelo“, kaže iguman Danilo.

Iguman Danilo je rekao da je sve što je Bog stvorio dobro i da čovjek bez tijela nije čovjek i da se ne griješi samo tjelesno.

„Svaki grijeh koji smo namislili, namislili smo ga u svome umu i srcu. Kada mrzimo, želimo nepravu, osuđujemo, ne radimo tijelom nego duhom. Čak i kada mislimo na tjelesne prohtjeve i to radimo duhom“, poručuje iguman Danilo i dodaje da sve što radimo radimo svojom voljom i da nam tijelo nije krivo već da ono pati zbog naših duhovnih prohtjeva.

Poručio je da trebamo biti čovjekoljubivi i da volimo druga bića upravo kroz tijelo, da ljude zagrlimo i poljubimo i da je i Bog došao među ljude da ih prigrli.

Bjelopoljski paroh Nebojša Radić zahvalio se narodu koji se u velikom broju okupio da zajedno proslave slavu. Zahvalio se parohijanima Bijelog Polja koji tradicionalno prirede posluženje za sve goste, ali i mostarskom sveštenstvu i gostima, kao i horu iz Kumbora.

Pozvao je sve da dođu na parastos u subotu u Sabornu crkvu Svete Trojice u Mostaru kako bi se obilježilo rušenje mostarske crkve i stradanje naroda u dolini Neretve u prošlom ratu.

Ove godine, kao i svih ranijih od obnavljanja bjelopoljske crkve, u hramu se okupio veliki broj vjernika. Na slavi hrama pored brojnih vjernika prisutan je bio je zamjenik predsjednika Gradskom vijeća Mostara Velibor Milivojević.

Na slavu crkve dođu i Mostarci sa svih strana svijeta, a jedan od njih je i mostarski preduzetnik Branislav Savić Gugi koji ne propušta niti jednu slavu mostarskih hramova.

 

 

 

 

 

 

Prethodni članakSPASOVDAN U NEVESINJU – Gradskim ulicama prošla tradicionalna svečana litija
Naredni članakKošarac: Konaković nema ustavno i zakonsko pravo da kreira spoljnu politiku; Vranješ postupio na ustavan način