Šolaja: Lavrov je neko s kim se ne igra na ovakav način

Željko Komšić i Šefik Džaferović, članovi predsjedništva BiH odbili su danas da se sastanu sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim.

Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Rusije održao je samo srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja kaže za “ATV” da je vrlo rijetko u diplomatiji da se već usaglašen protokol odbija.

“Ministar inostranih poslova jedne od najvećih sila svijeta koliko u istoriji toliko i danas na putu povratka, je neko sa kim se ne poigrava na ovakav način. To je poruka. Neće se Sergeju Lavrovu sigurno ništa desiti, niti će umanjiti njegov ugled. To više govori o onima koji su otkazali taj sastanak”, rekao je Šolaja i dodao da se znalo da će Komšić i Džaferović naći neko opravdanje da se ne sretnu sa Lavrovim jer je “juče u Istočnom Sarajevu sa njim razgovarala Republika Srpska”.

“Pojavila se ova neprimjerena i netaktička izjava ministra spoljnih poslova BiH, Bisere Turković, dakle ne samo da je ministarstvo nego je i Savjet ministara u funkciji Predsjedništva BiH. Kada se pogleda čitav taj sklop okolnosti onda izgleda zaista nelogično da se i razgovara na tu temu, tim prije što su postojale najave Milorada Dodika, da se raspravi šta je to maligni uticaj Rusije na Balkan. Očigledno je da Komšić i Džaferović nisu bili spremni da raspravljaju o tome, kao ni o izjavama Bisere Turković”, kaže Šolaja.