ŠOKANTNA INICIJATIVA: HDZ ZA DAN MOSTARA PREDLOŽIO DATUM KADA JE U MOSTARU POČEO RAT

Potpredsjednik Gradskog vijeća Mostara Ivan Zelenika (HDZ) na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara pokrenuo je inicijatvu da se definiše dan grada Mostara, te kao datum grada predložio 3.april.

On je obrazložio da je Mostar rijetka jedinica lokalne samouprave koja nema svoj dan.

Zelenika je 3.april predložio pozivajući se na podatke iz Dubrovačkog arhiva koji navode da se Mostar prvi put spominje upravo na ovaj datum u Dubrovačkom izvještaju 1452. godine.

Zelenika jeste prilično mlad, ali je šokantna činejnica da se mu prije predlaganja inicijative nije palo na pamet da se za ovaj datum veže početak rata u Mostaru. Ili je po sijedi nešto drugo.

Vijećnica Naše stranke Irma Baralija navela je da se juče na Odboru za odlikovanja razgovarlo na ovu temu, te da je dogovoreno da će na sljedeću sjednic Odbora biti pozvani ljudi iz struke s kojima će se konsultovati na ovu temu.

”Bilo bi dobro da oko ovoga datuma bude postignit konsenzus, obzirom na vađnost teme, i da se on usaglasi sa širom društvenom zajednicom”, navela je Baralija.

Zelenika je rekao kako je pak zabrinjavajuće da Baraliji smeta što inicijativa dolazi iz reda HDZ-a BiH.

Baralija je odgovorila kako joj ne smeta da inicijativa dolazi iz HDZ-a nego da se nastoji prisvojiti nešto čemu se treba dati širi kontekst.

Predsjednik Vijeća Salem Marić kazao je da se radi o jako ozbiljnom pitanju koje treba šiu raspravu, te da je ovo pitanje otvoreno još u prošlom sazivu Gradskog vijeća.

Kada je u pitanju 3. april 1452. Dubrovački izvještaj od 3. travnja 1452. opisuje kako se Vladislav Hercegović pobunio protiv oca Stjepana, otevši mu neke posjede. U izvještaju stoji: ”ha preso quello di … Blagay et do castelli al ponte de Neretva (uzeo je … Blagaj i dvije utvrde na mostu na Neretvi). Mostar je u to vrijeme bio bitna strateška tačka čiju jezgru je predstavljao lančani most preko Neretve na mjestu gdje je rijeku bilo najlakše premostiti, te jake kule uz taj most, s malenim naseljem oko te jezgre. Mostar je po jednim autorima dobio ime po mostarima, čuvarima mostova na obalama Neretve, a po drugima po dvjema kulama koje su se u narodu zvale mostare.

Jako je čudno što je potpredsjednik Gradskog vijeća Mostara iz HDZ-a BiH predložio ovaj datum za dan grada, budući da se radi o datumu koji se veže za ”sluđbeni” početak rata u Mostaru i koji svim Mostarcima budi najgora sjećanja i uspomene.

3. aprila 1992. godine i zvanično je počeo rat u Mostaru. U poslijepodnevnim časovima, tog aprilskog dana, odjeknula je snažna detonacija koja je živote Mostaraca rasula na paramparčad. Eksplodirala je cisterna parkirana pokraj visokog zida kasarne ”Mostarski batoljon” u Sjevernom logoru.

U trenutku eksplozije u spavaonicama za vojnike nije bilo mnogo ljudi. Đivote su izgubila dva mlada vojnika, a više ih je povrijeđeno.

Poginula su i tri civila – Hrvata koja su se u trenutku eksplozije našla u blizini.

Povrijeđeno je ukupno 38 osoba, među kojima značajan broj stanara iz obližnjih zgrada, kao i nekoliko djece.

Nakon toga dana počeli su krvavi sukobi u kojima je grad porušen, poginulo je i nestalo na stotine ljudi, ranjeno na hiljade….uništene su desetine hiljada života. Svaka strana, svaki narod, svaki pojedinac ima svoju bolnu i strašnu priču i istinu oko koje nikada neće biti saglasnosti.

S obzirom da mostarski gradonačelnik Maro Kordić u svakoj prilici nastoji istaći da će nastojati da se Mostar okreće budućnosti i suživotu, te da će se vađna pitanja rješavati isključivo dogovorom, čudi ovakva inicijativa iz HDZ-a.

Grad Mostar je do 1992. kao Dan grada obilježavao 14. februar koji je bio Dan oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu.

 

Prethodni članakNova medalja za Srbiju; Milica Mandić u finalu
Naredni članakPREMIJER HERCEG NA KONFERENCIJI CONNECTO 2021