SNP pokrenula inicijativu za opoziv Mila Ðukanovića

Socijalistička narodna partija, članica parlamentarne većine, podnijela je poslaničkim klubovima inicijativu za opoziv predsjednika Crne Gore Mila Ðukanovića, zbog kršenja Ustava, pozivanjem na sukobe, podjele i ometanje obavljane službe jedne vjerske zajednice.

U obrazloženju Predloga za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik povrijedio Ustav podsjeća se da je on 28. avgusta izjavio da nije pametno insistirati na ustoličenju izabranog mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija na Cetinju.

“Nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra i sam budem na Cetinju, tamo gdje budu Cetinjani i gdje je većinska Crna Gora, gdje se brani dostojanstvo države”, rekao je tada Ðukanović.

SNP je inicijativu za opoziv predsjednika države dostavio svim poslaničkim klubovima stranaka parlamentrne većine u kojoj navodi da “postoje dovoljni i opravdani razlozi da Skupština pokrene postupak za njegovo razrješenje”.

Inicijativa je dostavlje poslaničkim klubovima Demokratskog fronta, “Mir je naša nacija”, Pokretu za promjene, “Crno na bijelo” i nezavisnom poslaniku Marku Milačiću, saopšteno je iz SNP.

U inicijativi se ističe da je ovakvim postupanjem “predsjednik Crne Gore izvršio grubu povredu Ustava Crne Gore, koji propisuje da su vjerske zajednice odvojene od države, kao i da su vjerske zajednice ravnopravne i slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova”.

“Nazivajući protivnike ustoličenja većinskom Crnom Gorom, direktno je izazvao podjelu građana na one koji podržavaju i one koji ne podržavaju ustoličenje… Postavlja se pitanje da li je pozivajući na sukobe na dan ustoličenja mitropolita… i najavljivanjem svog prisustva tom događaju na direktan i grub način povredio Ustav. Najavljujući svoje prisustvo na Cetinju na strani onih koji protestuju…”, navode iz SNP.

Ðukanović je, ukazuju ličnim primjerom pozvao građane na protest i ometanje vršenja vjerskih obreda SPC.

“Ovo je samo jedan od primjera koji karakterišu dugogodišnju praksu da predsjednik kroz podjelu, izazivanje mržnje, pretnje i poziv na sukobe pokušava da naruši međunacionalne i međuvjerske odnose unutar države”, poručili su iz SNP.

Prethodni članakPatrijarh Porfirije stigao u Crnu Goru, srdačan susret sa Joanikijem
Naredni članakDodik: Srpska ima potencijal da brani samostalnost od prijetnji Sarajeva