Snijeg zabijelio planine u dijelovima BiH, vozači da ne kreću na put bez opreme

U višim planinskim predjelima u centralnoj i istočnoj BiH pada snijeg koji se zadržava na kolovozu i vozačima se savjetuje da ne kreću na put bez zimske opreme, saopšteno je iz BiHAMK-a.

“Posebno skrećemo pažnju na planinske prevoje Nišići i Karaula /Sarajevo-Kladanj/, gdje je u kratkom vremenu palo dosta snijega, a mnogi vozači su na put krenuli bez propisne zimske opreme, što je uzrokovalo zastoje”, navodi se u saopštenju.

U ostalim područjima BiH pada kiša, pa je kolovoz mokar i klizav.

Kiša i snijeg se očekuju i tokom noći i sutra, tako da iz BiHAMK-a apeluju da vozači voze maksimalno oprezno, da na put ne kreću bez zimske opreme, kao i da se prije polaska informišu o trenutnom stanju na putevima.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen, /Prozor-Jablanica/, tako da putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona /sa izuzetkom autobusa/ usmjeravaju na alternativne pravce – Mostar – Široki Brijeg – Posušje – Tomislavgrad – Kupres – Bugojno i Mostar – Sarajevo – Busovača – Novi Travnik – Bugojno.

Izgradnja kružne raskrsnice u toku je na magistralnom putu Klašnice – Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na auto-put.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima Vitez – Travnik, Živinice – Banovići, Drvar – Bosansko Grahovo, Rogatica – Ustiprača, Gromiljak – Blažuj, Posušje – Široki Brijeg i Šuica – Tomislavgrad.

Zbog katoličkog Božića večeras do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području Federacije BiH.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta.